Kuss, mi így szoktunk építkezni!

Föld S. Péter 2022. január 18. 15:07 2022. jan. 18. 15:07

A Karmelita kolostor előtti terület lezárása zavartalanul folyik, ám építkezésnek nyomát sem látni. Így összegezhető a Telex helyszíni tudósítása, miután munkatársai felkeresték és megtekintették a helyszínt. A területet még december elején zárták el a hétköznapi halandók elől, s oda azóta csak a Miniszterelnökség dolgozói, valamint a kormányzati vezetők gépkocsijai hajthatnak be.

A másfél hónappal ezelőtti helyzetről a Hírklikk is beszámolt. Megírtuk, hogy a kordonok a Miniszterelnökség épületegyüttesének két végénél keletkeztek, vagyis, gyakorlatilag lezárták a Színház utcát, s az ott szolgálatot teljesítő rendőrök azt mondták, hogy építkezés zajlik, és a lezárt rész még évekig felvonulási terület lesz.

Egyébként pedig valóban építkeznek, de nem a Karmelita előtt, hanem azzal szemben, ahol az egykori Honvéd Főparancsnokságot építik újjá. A 444 akkor arról írt, hogy amennyiben a Színház utcai szakaszt az építkezéssel járó veszélyek miatt voltak kénytelenek lezárni, akkor Orbán Viktort és a Karmelita többi dolgozóját sem volna szabad e veszélyeknek kitenni. Ha viszont a kormányfő és társai számára nem jelent veszélyt az építkezés, akkor kérdés, hogy mások – például járókelők és turisták – miért vannak kitiltva a területről.

A Telex munkatársai most, másfél hónap elteltével ismét felkeresték az ominózus helyszínt, és azt tapasztaták, hogy építkezésnek nyoma nincs a területen. Ami persze nem azt jelenti, hogy ne zajlana építkezés, sőt, még a lázas munka sem kizárható, mindössze annyi bizonyos, hogy ennek nem lehet nyomát fellelni. Vagyis, elképzelhető, hogy egy vadonatúj, még soha sehol nem alkalmazott technológiával varázsolják újjá a Karmelita előtti lezárt területet, egy olyan technikai újdonság alkalmazásával, amelynek külsőleg nincs semmi nyoma, azaz, épp olyan, mintha nem volna építkezés. (Az eljárás némiképp hasonlít a Heltai Jenő által feltalált nem repülő repülőgéphez, amelynek az érdekessége, hogy nemcsak akkor nem repül, ha működik, de akkor sem repül, ha elromlik.) Mindez az ellenség megtévesztésére szolgál, s különösen a minden kákán csomót kereső újságírók ellen lehet hatásos fegyver, akik most azt gondolják, hogy a helyszínen nem zajlik építkezés, pedig de.

Lehet, bennünk, egyszerű polgáremberekben van a hiba, mert hozzászoktunk, hogy egy építkezésen munkások és munkagépek láthatók, jövés-menés és mindenféle más tevékenység zajlik, néha zaj van, és száll a por. Most azonban semmi ilyesmi nem tapasztalható, arra pedig gondolni sem merünk, hogy a Várkapitányság Nonprofit Kft. valótlanságot állított, amikor decemberben azt közölte, hogy építkezés miatt kellett lezárni a Karmelita előtti terület két végét – gyakorlatilag a Színház utcát. És Gulyás Gergely sem szokott hazudni, mert ő azon miniszterek egyike, aki mindig igazat mondanak, nem kertel, ködösít, hanem ami a szívén, az a száján. Márpedig ő azzal indokolta a lezárást, hogy „építőanyagok lesznek az utcán, építési munkák zajlanak, ezek még inkább élesbe fordulnak a következő hetekben, a bejutást nehéz lesz biztosítani”.

Vagyis, valóban építkeznek a derék urak, de miután a nemzetközi helyzet fokozódik, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot, a baloldal pedig arra készül, hogy rárontson a rezsicsökkentés vívmányaira, titokban kell építkezni. Úgy, hogy azt ne lehessen észrevenni. Ha pedig még tovább akadékoskodik a sajtó, akkor az építkezéssel együtt járó lezárást meghosszabbítják Bicskéig, ha meg még akkor sem nyugszanak, Lovasberényig. Végső esetben az is megtörténhet, hogy tíz évre titkosítják az ott zajló munkálatokat. Vagyis marad a lezárás, és csak azok mehetnek be a területre, akik nem okvetetlenkednek, és nem kérdeznek olyat, amire a Várkapitányság Nonprofit Kft. vagy éppen Gulyás Gergely nem tud frappánsan válaszolni.