Molnár Zsolt: morálisan elfogadhatatlan döntést hozott a Gazdasági Bizottság

Balkanyar 2024. február 26. 15:27 2024. feb. 26. 15:27

Leszavazta a Fidesz, hogy a rászoruló családok támogatást kaphassanak a sírhely megváltásához, a Gazdasági Bizottság mai ülésén a kormánypártok a Fidesz és a KDNP nem álltak a magyar családok mellé - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.

A szocialista politikus a rászoruló családoknak szeretett volna segíteni, amikor törvénymódosító javaslatot nyújtott be a sírhelyek megváltásával kapcsolatban. „Sajnálatos, hogy a Gazdasági Bizottság mai ülésén a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP, nem álltak a magyar családok mellé abban a kérdésben, hogy a sírmegváltás legyen egyértelműen ÁFA-mentes” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő. Molnár Zsolt azt javasolta, hogy semmiképpen ne kelljen 27 százalékos áfát fizetni a sírhelyek megváltása után. „Sajnálatos, hogy az anyaföldben nem lehet békében nyugodni anélkül, hogy az államnak adót fizessünk, még a halált követően is” – emelte ki a szocialista országgyűlési képviselő.  

Molnár Zsolt szerint abban a kérdésben sem álltak a magyar családok mellé a kormánypárti képviselők, hogy 50 százalékos támogatást kapjanak a rászoruló családok és a magányos hozzátartozók a sírmegváltáshoz. „Azok a családok, akik aközött kell választaniuk, hogy vajon gyógyszert vesznek, élelmiszert vesznek, vagy megváltják a nagyszülők sírját” – mutatta be azokat az MSZP pártigazgatója, akiket támogatott volna a javaslatával. 

Hozzátette, hogy a kormánytöbbség amellett sem tette le a voksát, hogy kapjanak időben értesítést a hozzátartozók, vagyis a tárgyévet megelőző október 31-ig egyértelműen értesítsék a rokonokat a sírhely újbóli megváltásával kapcsolatban. Molnár Zsolt szerint ezen a téren sokszor kaotikusak a viszonyok, a temetkezési intézeteknek egyértelmű nyilvántartást kellene vezetnie a sírhelyekről. 

„Sajnos újabb, morálisan elfogadhatatlan döntést hozott a Gazdasági Bizottság kormánypárti többsége” – mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő.  

 

Forrás: Hírklikk