Több ezren kerülhetnek utcára, a Dunai Vasmű bejáratánál tüntettek a dolgozók

Balkanyar 2024. szeptember 17. 09:20 2024. szept. 17. 09:20

A Liberty Dunaújváros (Dunaferr) dolgozói tüntettek hétfő délután a vasmű bejáratánál, miután a vállalat a napokban tudatta a dolgozókkal, hogy a „folyékony ág”, az acél és a kokszelőállítást végző 1100 dolgozó mellett immár a hengermű mintegy 2000 dolgozóját is állásidőre küldik szeptember végétől.

Ezzel gyakorlatilag teljesen leáll az egykori Dunaferrben a termelés - állapította meg az eseményről tudósító Népszava.

A lap által megszólaltatott dolgozók teljesen reménytelennek érzik a helyzetüket. Bérük hamarosan 30 százalékkal csökken, lesz akinek pluszmunkát kell vállalnia.

Volt olyan libretys, akinek már nem adtak bankhitelt a munkaügyi háttere miatt. Nem egy közülük már el is ment, nem csak a cégtől, hanem a városból is. Százhalombattán, Székesfehérváron találtak munkát” – mondta egy dolgozó, aki szerint a Liberty által ígért elektromos ívkemence, amely a hagyományos kohókat hivatott leváltani, csupán egy illúzió. Nincs meg ahhoz semmi, nincs egy előszerződés, egy szándéknyilatkozat. 

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője személyesen is jelen volt a demonstráción. Közleményében azt írja, hogy a tüntetéssel a dolgozók szeretnék elérni, hogy megnyugtatóan rendeződjön ennek a nagy múltú vállalatnak a helyzete, valamint mielőbb induljon be a termelés. A napvilágot látott információk szerint idáig összesen 3100 dolgozót küldtek állásidőre, ezzel pedig a dunaújvárosi acélipari óriás jövője is kérdésessé vált. 

Az MSZP már korábban is felszólította a kormányt a cselekvésre, azonban a kormány a vállalat bonyolult tulajdonosi szerkezetével próbálta magyarázni az állami közbeavatkozás hiányát. 

Az MSZP szerint a 24. órájában van a cég megmentéséért folytatott küzdelem, azonnali állami közbeavatkozás esetén még megmenthető a vállalat, ennek elmaradása esetén azonban visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak be. 

Komjáthi szerint a cég esetleges megszűnésével az ország egyik legnagyobb múltra visszatekintő ipari vállalata tűnne el, amely komoly hatással lenne hazánk gazdaságára, valamint Dunaújvárosra és térségére is rendkívül negatív hatással lenne. 

Itt az ideje, hogy azonnal érdemi lépéseket tegyen a kormány a helyzet rendezése érdekében! - szólított fel a szocialista politikus.