Rejtély, hogy mire ment el a legszegényebb falvakra költött több tízmilliárd forint

Balkanyar 2024. április 16. 09:15 2024. ápr. 16. 09:15

Öt év alatt több tízmilliárd forint mehetett el a legszegényebb települések felzárkóztatására, de egyelőre rejtély, hogy a központilag kommunikált eredményeken kívül, tételesen mire fordították ezt az összeget. Az rtl.hu információi szerint uniós forrásból további 70 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

Újabb 70 milliárd forintot költene a kormány településfelzárkóztatásra a 2029 júliusáig terjedő időszakban – értesült az rtl.hu.

A már 2019 óta futó program óriási célokat tűzött ki: 300 rendkívül szegény településen végeznének olyan átfogó szociális munkát, amely egyebek mellett javítaná a lakhatási viszonyokat, csökkentené az oktatásban tapasztalható hátrányokat, kezelné az energiaszegénységet, valamint segítene a rendkívül rossz egészségügyi helyzeten is. Eddig nagyjából 180 településen kezdték meg a munkát.

A rendkívül szerteágazó rendszer leegyszerűsítve úgy állt fel, hogy a pénz nagy részét az Európai Unió biztosította, a forrásokat pályázaton keresztül odaadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak (MMSZ) vagy a hozzá köthető egyesületnek, majd a máltások továbbosztották a pénzt azoknak a civil és egyházi szervezeteknek, amelyek „alvállalkozóként” a településeken felmérik a szükséges feladatokat, és elvégzik a szociális munkát. 

A pályázati portál szerint eddig egyebek mellett a következő összegekben fizettek ki előlegeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítványnak:

– Szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása: 25,6 milliárd.
– Minőségi és eredményes oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása: 5,7 milliárd forint.
– Munkaszocializáció és készségfejlesztés, a helyi gazdasági kultúra erősítése: 8,7 milliárd forint.
– Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás: 10,3 milliárd forint.

Ez a mintegy 50 milliárd forint tehát a pályázati portál szerint csak a már előlegként kiutalt összegeket jelenti, a szerződésekben vállalt támogatás a négy pályázatra a 70 milliárd forintot is eléri, és már korábban is folytak milliárdos kifizetések más tendereken keresztül. 

Az rtl.hu információi szerint ráadásul – szintén európai uniós forrásból – további 70 milliárd forintot fordítana a kormány a települések felzárkóztatására a 2029-ig terjedő időszakban, azaz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezette konzorcium 10 év alatt legalább 140 milliárd forintot oszthat szét erre a célra. 

Az rtl.hu közérdekű adatigényléssel kereste meg a programért felelős Belügyminisztériumot, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot is, hogy megtudják: 2019 óta mekkora összeget kaptak meg és költöttek el a felzárkóztatásra megítélt forrásokból, és hogy az is kiderüljön, pontosan mire fordították ezeket a pénzeket.

Az MMSZ-től semmilyen válasz nem érkezett, míg a minisztérium arra hivatkozva tagadta meg az 1 millió forintnál nagyobb költéseket tartalmazó lista kiadását, hogy még nem zárták le a programot, pedig korábbi tájékoztatásuk alapján ezt egyes részfeladatok esetében már meg kellett volna tenni. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat rengeteg kiadványt jelentetett meg az eredményekről: ezekben egyebek mellett építkezésekről, kertprogramról, tanulási és álláskeresési segítségnyújtásról, valamint egyéb szociális feladatok elvégzéséről számoltak be. A pontos elszámolást azonban egyelőre az MMSZ sem osztotta meg az rtl.hu-val.