Nagycsütörtöki napirendek Baján

Balkanyar 2024. március 29. 15:05 2024. márc. 29. 15:05

Talán a húsvéti ünnepek miatt, talán a témák okán, de tény: valamennyi megtárgyalt előterjesztést csont nélkül szavazták meg a képviselők. Miközben Nyirati Klára polgármester örömmel jelentette be, hogy Baja a legátláthatóbb vidéki város egy 2019-ben indult felmérés alapján. Hozzátette: a projekthez sajnos csak 29 önkormányzat csatlakozott.

László Károly kérésére levették napirendről a Baja Hangja Kft. Felügyelő Bizottsága által jelzettek kivizsgálását (is), ugyanis az új összetételű FB hamarosan összeül megvitatni a kérdést. Többen elismeréssel szóltak a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény tevékenységéről. Hajdú Miklós alpolgármester a jó kapcsolatot emelte ki, így közös erővel, pályázati pénzből megújulhat a Pszichiátriai Betegek Otthona. Csubákné Besesek Andrea az SOS Gyermekfalu működését is értékelte, ha kell a segítő munkájuk, mindig rendelkezésre állnak. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a Szociálpolitikai Kerekasztal ritkán ülésezett tavaly. Az alpolgármester szerint ennek oka, hogy az Idősügyi Tanács nagyon aktív volt, így ez a testület került fókuszba.

A Türr múzeum magas minőségű munkáját méltatta Nyirati Klára, mint mondta, a sokrétű feladatot ellátó intézmény munkája révén van pezsgő kulturális élet Baján, minden korosztály talál kedvére való programot.

– A költségvetésben is tetemes összeget szánunk kultúrára! – jegyezte meg a polgármester. Az intézményvezetők fizetését is vita nélkül szavazták meg a képviselők. Szabó Edit (Bajai Óvodaigazgatóság) 1.081.888 Ft, Kiss Tiborné (Bajai Egyesített Bölcsődék) 838.800 Ft, Kovács Zita (Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ) 720.000 Ft, Zalavári László (Ady Endre Városi Könyvtár) 600.000 Ft.

Ugyancsak egyhangúlag kezdeményezte a képviselő-testület a IV. Károly-emlékmű és közvetlen környezete nemzeti emlékponttá nyilvánítását az országos szakbizottságnál. Széll Péter alpolgármester hangsúlyos első lépésnek nevezte a döntést.

Egyetértés mutatkozott abban is, hogy (szimbolikus módon) megajándékozza a város a házasságra lépő párokat és az újszülötteket.

Némi vita bontakozott ki ugyanakkor a polgármester rendőrségi (rágalmazás és becsületsértés) feljelentése miatt. Rácz Péter szerint, ezzel csak a nyomozás lezártával érdemes foglalkozni, ugyanakkor kérte, az ügy részleteit ismerhessék meg a képviselők. László Károly is pontos információkat kért. Nyirati Klára elmondta: a hivatalban belső vizsgálat zajlott az ügyben, ennek dokumentumait megkapják a képviselők. A magánemberként tett feljelentés kapcsán azt deríthetik ki a nyomozók, ki a rágalmazó. Hozzátette: ő már tudja. Végül most levették napirendről a témát, ám a dokumentumokat megkapják a képviselők.

Utolsó napirendként zárt ülésen tárgyalták a Baja Energetika Kft. ügyvezetői posztjára kiírt pályázatot. A bajahangja.hu információja szerint, hárman pályáztak, de csak egyetlen pályázat volt érvényes. A képviselő-testület május 1-jétől Papp Emőkét nevezte ki ügyvezetőnek. (G. Zs.)