Sakura ünnep Kecskeméten

Balkanyar 2024. április 24. 12:00 2024. ápr. 24. 12:00

Harminc éves idén a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör (KABK), a kerek születésnapot több rendezvénnyel ünneplik meg az év során a hírös városban is, a nyitány a Sakura ünnep volt, a japán testvérvárosról elnevezett parkban.

„Remélem, hogy az ilyen rendezvények által tovább mélyülnek a két nép és két ország közötti baráti kapcsolatok és kölcsönös megértés. Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a mai Sakura ünnephez. Kívánok önöknek jó egészséget, valamint a Kecskemét és Aomori város közötti baráti kapcsolatok további fejlődését” – fejezte be rövid, végig magyarul mondott beszédét Ozaki Takeshi.

Japán magyarországi nagykövetségének kulturális attaséja a Rákóczi iskola előtti Aomori Parkban rendezett Sakura ünnepre érkezett a napokban Kecskemétre. Beszédében köszönetet mondott Király Józsefnek, a baráti kör tiszteletbeli elnökének, hogy kezdeményezésére és a Szent László Lions Club támogatásával 2012 áprilisában 35 cseresznyefát ültettek el az iskola előtt, a 2011-es japán földrengésben és az azt követő szökőárban elhunyt áldozatokra emlékezve. Király József önkormányzati képviselő javaslatára aztán, 2015-ben a cseresznyefák övezte parkot Aomori városáról nevezte el a közgyűlés és egy emlékkövet is elhelyeztek az iskola felé eső oldalon.

A nagykövetség munkatársa arra is kitért, hogy Kecskemét és a közel 300 ezer lakosú Aomori éppen harminc éve, 1994-ben kötött egymással testvérvárosi kapcsolatot. A kötelék fenntartásában fontos szerepet játszik az ugyancsak abban az évben megalakult baráti kör. Jelenlegi elnöke, dr. Galuska László Pál elmondta: az időjárás idén hazánkban úgy alakult, hogy az ünnepre már elvirágzottak a japán cseresznyék, de Aomoriban most nyílnak csak a virágok, ezért időzítették ekkorra az ünnepet (a fa virága, a sakura Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, számos zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája).

- A cseresznyefa virága nagyon érdekes motívum, nemcsak a tavasznak és az újjászületésnek, hanem az emberi életnek is szimbóluma – mondta Galuska László, aki arra is kitért, hogy a középkori és kora újkori szamuráj kultúrában is nagyon fontos szerepe volt a sakurának, gyakran feltűnt a nagy dinasztiák címerein, a harcosok páncélján. Az elnök bemutatta a baráti kör új logóját, amelyet Csikós György, a baráti kör tagja tervezett, közepén a kecskeméti sárgabarack barackszínű virága, mögötte a piros japán rózsa, míg a halvány zöld körcikkek Aomori városát hivatott szimbolizálni (és a logóban így megjelennek a magyar zászló színei is).

Az ünnepség után, a Hakkoda Dojoban egy japán teaszertartást láthattak az érdeklődők, amelyen az Urasenke Teaiskola elnöke, Rajzó-Kontor Kornélia magyarázta el a harmónián, tiszteleten és tisztaságon alapuló ceremónia hagyományait, szabályait. (Forrás: kecsup.hu)