A helyi adóbevételeket is érintheti a SPAR kiszorítása

Balkanyar 2024. március 28. 07:00 2024. márc. 28. 07:00

A SPAR elleni hadüzenet az önkormányzati választások előtt nem tűnik jó ötletnek, hiszen egy ilyen lépés az önkormányzatok helyi adóbevételeit is érintheti – véli Csillag István. A közgazdász, volt miniszter szerint azt sem kellene figyelmen kívül hagyni, hogy az ellenzék a helyzetet a vásárlók érdekei szempontjából is kihasználhatja.

A SPAR Magyarország az ország ötödik legnagyobb munkaadója. Mintegy 14 ezer dolgozója a SPAR Igazgatótanácsának leveléből értesült a kormány cég elleni hadüzenetéről. A Pénzcentrum birtokába került írás szerint „A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, amelyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a SPAR Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.”

A SPAR magyar kereskedőnek tekinti magát és semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzon Magyarország politikai ügyeibe – fogalmaz a továbbiakban a vezetők levele. A holland székhelyű világcég úgy véli, nagyon jól beilleszkedett a hazai élelmiszer-kiskereskedelembe, a magyar eredetű élelmiszer aránya nagyjából a másfélszerese a szokásos láncoknál előforduló magyar áruknak. Ők tehát joggal gondolták, hogy mindenben eleget tesznek azoknak a szempontoknak, amelyeket egy normális, a közjót szem előtt tartó kormány az élelmiszer-láncolatoktól elvár. 

Ehhez képest – ahogyan Csillag István fogalmaz – kézigránátként hatott a kormányzat részéről a megkeresés, amely azt ajánlotta, hogy „vegyék be az üzletbe a miniszterelnök egyik rokonát”. A magyarországi protekcionizmus azt mutatja, hogy a külföldi versenytársakat ki akarják szorítani, vagy nyomás alá próbálják helyezni őket, hogy tulajdonukat magyar vállalkozásoknak adják el, hiányzik tehát a jogbiztonság, mutatott rá a SPAR. Magyar részről úgy gondolták, hogy a maffia-körökben ismert módszer, a „visszautasíthatatlan ajánlat” meghozza az eladási kedvet. Lázár János „vételi ajánlatára" reagálva azonban a SPAR részéről közölték: szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. 

A tulajdonosok ugyanakkor az „ellenséges kivásárlással” szemben azonnal léptek és védelmük érdekében bizonyos üzemeltetési jogokat az országon kívüli (svájci) cégekbe helyezték át. „Nem tettek mást, mint amit Orbán és oligarchái, amikor üzleti tulajdonukat eltüntetik különböző bizalmi vagyonkezelőkben” – mondta a gazdasági szakértő. Ez azonban nyilván felbosszantotta a kormányzat tagjait – tette hozzá. 

Nem szabad elfelejteni – mutatott rá Csillag István –, hogy a magyar közönség számára a SPAR nehezen elengedhető üzletlánc, nagyszámú üzletük, az árszínvonal és az akciózás mértékét tekintve is. Könnyedén hivatkozhatnak eddigi üzleti teljesítményeikre, a vásárlók „relatív szeretetére”, és tisztességes, nyílt, átlátható üzleti modelljükre. Nem mutyiztak, hanem nyilvánosan kijelentették, hogy mit miért csinálnak, a stratégiájuk is nyilvánvaló volt, és most nyílt levélben értesítették a saját dolgozóikat arról, hogy miért nem tudnak olyan arányban részt venni a bér-versenyben, mint a többi cég. „Könnyen meg lehet értetni a magyar vásárlókkal és a magyar közönséggel, hogy a kegyelmi botrány óta, ami nyilvánvalóvá tette a rendszer velejéig romlottságát, egy ilyen üzletlánccal szembeni fellépés sem működhet másként, mint maffia-módszerekkel” – fogalmazott a szakértő. 

„Magyar részről próbálkozhatnak hatósági fellépéssel, rájuk küldhetnek ellenőrzést, beszállásolhatják magukat hozzájuk a hatóságok képviselői, nehezíthetik a dolgukat, de azt gondolom, hogy egy ilyen EU-s légkörben, mint amit a magyar kormány élvez, ennek megvannak a határai” – tette hozzá Csillag István. 

A tőke döntései mindig egységesek – válaszolta a közgazdász arra a kérdésre, hogy mit tehet a tulajdonos. A magyar kormány nem az osztrák tőkével áll szemben, és annak is a SPAR nevű képviselőjével, a cég mögött ott lesz az osztrák kormány, a SPAR mellett más hasonló cipőben járó cégek és azok kormányai. Tehát a kormányzat rövidesen szembe találja magát a nemzetközi kiskereskedelemmel és az unióval.

Ezen kívül ott lesznek a dühös magyar vásárlók és az önkormányzatok, amelyeknek az adóbevételeit is érintheti a cég kiszorítása – mondta végül Csillag István.