Harangozó Gábor: komoly esély van arra, hogy az ellenzék vonzó alternatívát jelentsen az orbáni világgal szemben

Balkanyar 2024. március 28. 07:45 2024. márc. 28. 07:45

A magyar választók elkötelezettek Magyarország uniós tagsága mellett, kiállnak amellett, hogy Magyarországot inkább a Nyugat világában szeretnék látni, minthogy onnan kiessünk vagy kisodródjuk, és félnek is attól, hogy ez be fog következni – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, volt EP-képviselő. Szerinte az embereknek szimpatikus, amiről pártja beszél és szeretnének egy ilyen országban élni.

Harangozó úgy vélte, a legfőbb kérdésekben nincsenek nagy eltérések az ellenzéki pártok között, a különbség leginkább a hangsúlyon van, hogy ki, hova akar összpontosítani. Rámutatott, a Momentum Magyarország modernizációját akarja felgyorsítani, ebben a szocialisták partnerek. „De nekünk az az első, hogy ehhez azokat a feltételeket teremtsük meg, amelyek képessé teszik az embereket arra, hogy ennek a tudásgazdaságnak megfeleljenek.” A DK nagyobb hangsúlyt tesz a piaci fejlődésre. „Mi azt gondoljuk, hogy ha erős, hatékony szervezetek meg tudnak küzdeni a béremelésekért, az az ország hatékonyságát növeli.”

A kegyelmi botránnyal megváltozott a politikai helyzet és komoly esély van arra, hogy kialakuljon egy olyan politikai kínálat, amely a választó számára erőt tud sugározni, és vonzó alternatíva lehet az orbáni világgal szemben – mondta Harangozó Gábor. „Szeretném, ha ez a választásra össze tudna érni, és az ellenzéki szereplők lényegesen sikeresebbek tudnának lenni, mint az Orbán által kínált alternatíva, mert ez egy újabb lendületet tudna adni ahhoz a folyamathoz, ami most elindult.”

A volt EP-képviselő elismerte, hogy az uniónak is fejlődni kell, mert miközben gazdaságilag egyre jobban összeforrnak a tagországok, közben szociális oldalról ez nem történt meg. „Bankunióként, gazdasági-, pénzügyi unióként sikeresen tud együttműködni, a szociális pillére elindult, de nem nagyon tud működni, ez pedig a tagállami hatáskör hátránya. Hiába vannak felzárkóztatási alapok, ezekből a felzárkózó tagállamok több pénzt kapnak, de nem sikerült azonos szintre hozni ez EU tagállamait, mert azok nagyon különbözően állnak hozzá.”

A politikus példaként említette a skandináv államokat, amelyek sikeres, jóléti modellt tudtak kialakítani, így nagyjából egyenlő jólétet és kiszámítható biztonságot tudnak teremteni. „Ehhez a kelet-közép-európai tagállamok sokkal kevésbé tudtak felzárkózni, Magyarország kifejezetten sikertelen ebben, és azt szeretnénk, hogy az unió szociális pillére legyen erősebb. Nem tartjuk azt normálisnak, hogy ugyanazért a munkáért egy német vagy egy svéd munkavállaló lényegesen magasabb fizetést kapjon.”

Harangozó Gábor beszélt a zöld fordulatról is, amellyel a politikus szerint nem szabad várni egy katasztrófa bekövetkezéséig. „Most van egy polgári kezdeményezés, amelyben a MSZP is aktív szerepet fog végezni a következő hónapokban. Azt akarjuk, hogy azok a milliárdosok, akik sokkal többet tehetnének a közért, fizessenek több adót, hogy ezekből az adókból például a zöld átalakulást úgy tudjuk megfinanszírozni, hogy abból a végén több minőségi munkahely jöjjön létre, több szabadideje legyen az embereknek, és ez a környezeti feltételeknek is megfeleljen.”

Orbán Viktor saját sikertelenségét próbálja azzal elfedni, hogy olyan Európáról beszél, ahol nincs ekkora közösködés – fogalmazott a szocialista politikus. „A magyar gazdaság az egyik legrosszabbul teljesítő az Európai Unióban, azok a tagállamok, amelyekkel együtt csatlakoztunk, sokkal nagyobb fejlődésen mentek keresztül, mint mi az elmúlt 13 évben. Magyarország nem tudott élni a lehetőségekkel.”

Harangozó Gábor emlékeztetett, nagyon sok kihívás éri most az uniót, mint a bevándorlás, a háború, de a szétszakadt társadalmaink kérdése is. „Ezeket pont akkor tudjuk hatékonyan megoldani, ha Európa ebben összefog és közös megoldásokat nyújt, hiszen például a társaságokra kivetett alacsony adók miatt feléljük a jövőnket, nem tudunk normális oktatást, egészségügyet finanszírozni, az emberek nem tudnak versenyképesek lenni, nem tudunk tudásgazdaságot építeni, és szakadunk le. Ebben Európa országainak együtt kell működniük, mert ha nem egyszerre lépünk és hangoljuk össze az adópolitikát, akkor versenyhátrányba kerülünk.”

Magyarországon nincs ma konzervatív politikai kínálat, mert amit Orbánék nyújtanak, az egy populista, szélsőjobboldali kínálat. Ami Európában jellemzően a magasabban képzett, a gazdaságpolitikára nyitottabb, a jobban odafigyelő választókat tudja megszólítani, vagyis klasszikus konzervativizmus ma nincs Magyarországon – tért vissza a hazai helyzetre a politikus. Szerinte az nem jó, ha egy baloldali pártnak kell konzervatív politikát kínálnia, de kell, hogy legyen ilyen kínálat is.

„Ha pusztán csak azt nézzük, hogy az emberek szempontjából milyen közpolitikai kínálat van, abban is sokkal erősebb és vonzóbb képet tud az ellenzék kialakítani még egy Fidesz-szavazó számára is. Érthetően kell kommunikálni, az ellenzéki pártok ebben okosan képesek együttműködni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.