Túzokleső túrák a Felső-Kiskunságban

Balkanyar 2024. április 20. 11:50 2024. ápr. 20. 11:50

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara, mely tavasszal, a dürgés idején a magyar puszták egyik emblematikus természeti látványossága. A Kiskunsági és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túzokleső túrákat szervez, hogy megfigyelhessük a különleges násztáncot – adta hírül knp.hu oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint írják, a túrákon saját gépkocsikkal, a madarak tartózkodási helyétől függően járják be a megfigyelési pontokat. Menetközben a résztvevők megismerkedhetnek a Felső-Kiskunság szikes pusztáinak jellegzetes madaraival, kiemelten a túzokkal, növényeivel és a térség arculatát alakító földhasználattal, annak természetvédelmi vonatkozásaival.

– A Kiskunságban mintegy 600-650 túzok él. A dürgés hazánk talán leglátványosabb madárnásza. Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről lehet megfigyelni spektívvel és távcsővel, de előfordulhat, hogy átrepülő madarakat közelebbről is látnak az érdeklődők – olvasható a nemzeti park honlapján, ahol felhívták a figyelmet az idei Túzokünnep programra, amit április 27-én rendeznek Bösztörpuszta-Nagyálláson, a Sztyeppék Háza területén.

Részletesebb információk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján olvashatók!