Fidelitas: a Fidesz büszkesége?

Somfai Péter 2024. április 15. 07:35 2024. ápr. 15. 07:35

Az ifjúság megosztottsága pontos tükörképe a társadalomban jelen lévő polarizációnak – mondta a Hírklikknek dr. Szabó Andrea, a Politikatudományi Intézet igazgatója. Annak kapcsán beszélgettünk vele, hogy a Fidelitas volt elnöke, Illés Boglárka lett külügyminisztérium új államtitkára. Az ifjúságkutató megjegyezte, a Fidelitasnak kétségtelenül komoly sikerei vannak abban, hogy a saját korosztályukból másokat is bevonjanak a saját politikai erejük vonzáskörzetébe.

A napokban sok szó esett arról, hogy a Fidesz káderkeltetőjének nevezett Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatói előtt bármilyen karrier megnyílhat. Az ott kiképzett fideszes fiatalok közül kerülhetnek ki a jövő államtitkárai, nagykövetei, adott esetben miniszterei. Ez azt is jelenti, hogy leáldozott a Fidelitas, az MCC-t megelőző kádernevelő csillaga?

A rendszerváltás után megalakult ifjúsági szervezetek közül kétségtelen a Fidelitas a legsikeresebb. Ez egyformán igaz a '90-es évek második felére éppen úgy, mint a 2000-es évekre. A politikai palettán ez a szervezet tudott a leginkább megkapaszkodni.

Ezt mivel magyarázná?

A fiatalok ismerik a Fidelitast, függetlenül attól, hogy kedvelik, vagy nem. Inkább úgy mondanám: a megkérdezettek többségének ehhez a szervezethez van valamilyen viszonya. Az összes többi párt ifjúsági szervezetével kapcsolatban ezt nem tudnám elmondani, amiből természetesen következik, hogy a káderképzésben, az utánpótlás nevelésében sem töltenek be olyan jelentős szerepet, mint amilyet még ma is a Fidelitas. A Fidesz a kormányzásának tizennégy esztendejében számos olyan fiatal politikust emelt át onnan a párt elitjébe, akik ismertté váltak a közéletben. Talán a legismertebb Szijjártó Péter vagy Gyürk András, aki EP mandátumot kapott. De vannak kisebb-nagyobb beosztású állami vezetők is, akik innen léptek a politikai porondra. Úgy gondolom, egy párt ifjúsági szervezetének ez lehet a legfontosabb küldetése, és persze a vonzereje is.

Ez a Fidesz jó káderpolitikájából fakad?

Erre nem tudok pontos választ adni. Nem ismerek ilyen kutatásokat. De az biztos, hogy az elmúlt években helyzeti előnyük volt. A többi pártnak még esélye sem lehetett ilyen karrier-lehetőségeket felkínálni.

A fiatalok szemében a politikai karrier talán mást is jelenthet…

Abban igaza van, nem feltétlen valamilyen állami funkció elnyerése lebeghet a szemük előtt. Nem ismerek olyan kutatást, amely akár a Fidesz, akár a Fidelitas oldaláról azt a kérdést tette volna fel, hogy az illetőt milyen pályaív megcsillantása vonzotta a politikai bűvkörébe. De azt elmondhatom, hogy minden pártnak az lehet az evidens célja, hogy hosszú távon fenn tudjon maradni. Ehhez pedig nem csak a választókra van szükségük, hanem olyan fiatalokra is, akik az érdekükben hajlandóak kampányolni, szórólapot terjeszteni, plakátot ragasztani. Ezek nagyon fontos tevékenységek, ugyanis így tudnak az aktivisták a saját korosztályukból másokat is bevonni az adott politikai erő vonzáskörzetébe. A Fidelitasnak ezen a területen kétségtelenül komoly sikerei vannak. Méltán büszkék ezekre a Fidesz-ben is.  

Akik ismerik a Fidelitas belső titkát, azt mondják, a siker a táboroknak köszönhető.

Ez természetes. Az előző rendszerben is a táborokban kezdődött a fiatalok politikára nevelése. Mindannyian tudjuk a módszert, de hozzá kell tenni: ehhez is pénz kell. Pénz és megint csak pénz, amitől a kormány a másik oldal pártjait tudatosan elzárja.     

Ha valaki a tanácsát kérné, hogyan lehet ezt a helyzetet áthidalni, mit mondana?

Egy módon: a sikerességgel. Arra volna szükség, hogy legyenek a magyar közéletben más olyan politikai erők is, amelyek sikeresek. A mai fiatalok már abban nőnek fel, amit a kapitalizmus sugall: a sikeres embereké a világ. A fiatalokat a siker bűvöli el. A rendszerváltás után az MSZP volt ilyen sikeres, és lám, akkoriban az ifjúsági szervezetük is sikeres volt. Amikor 2006-ban az Andrássy úton volt a nagy MSZP rendezvény, rendkívül sok fiatal volt a tömegben, amit ma hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Ön mit gondol, az utóbbi időben a Fidesz körüli kialakult botrányok hogyan hatottak a fiatal szavazóikra?

Én árnyaltan látom ezt a kérdést. A Fidesznek van egy stabil szavazótábora a fiatalok körében is, ami most lehet, hogy lényegesen alacsonyabb, mint az idősebb korosztályoknál, de jelen van. Kétségtelenül látható egyfajta öregedés azon az oldalon is, de a fiatalok támogatását úgy 20 százalékosra becsülöm ebben a korosztályban. Egy felmérés szerint 2022-ben az országos átlagnak megfelelő arányban szavaztak a Fideszre az első szavazók, de ebből sem vonnék le messzemenő következtetéseket. 

Miért?

Mert a fiatalok a „legillékonyabb” szavazók. Korukból következik, hogy a politikai kötődéseik a legkevésbé stabilak. Mostanában alighanem csökkent az ifjúság soraiban a Fidesz korábbi támogatottsága, de mi lesz két év múlva? Ki tudja? 

Ezért igyekszik a kormány tudatosan megfogni a fiatal korosztályokat?

Számos adókedvezményt kapnak, a közeljövőben várható az ingyenes első jogosítvány, az ingyenes első nyelvvizsga, de ott vannak a család támogatások is. Ezek mind-mind arra mutatnak, hogy korai volna még leírni a Fideszt a fiatalok körében. 

Magyar Péter megjelenése változtathat ezen?

Az elmúlt években három emlékezetes „belépő” volt a politikai életben. Az első Gyurcsányhoz köthető 2006-ban, a második Vona Gáborhoz, amikor a Jobbik néppártosodoni kezdett, a harmadik Márki-Zay Péteré az előválasztásokon. A fiatal szavazók jó bulinak tartották, amiből persze nem következik, hogy a szavazófülkében is mellette voksoltak. Magyar is egy divatos személy lett most a fiatalok körében, de 2026 még nagyon messze van. Persze 2024 júniusában, az EP-választáson, a fiatalok támogatásával megboríthatja a mai papírformát.

Ön szerint tehát a magyar fiatalok politikailag egyáltalán nem passzívak.

Én azok közé a kutatók közé tartozom, akik ezt vallják. A fiatalok két választás között ugyan látszólag passzívak, de van egy nagyon aktív, elit rétegük, amely folyamatosan jelen van a politikában. Megemlíteném a net-adós tüntetést, majd a Hallgatói Hálózat fellépéseit, most pedig az Egységes Diákfront hívja fel magára a figyelmet. Ezek elsősorban a városi ifjúsági rétegeket tudják mobilizálni. 

Ebben a korosztályban is jelen van ugyanaz a megosztottság, mint a felnőttek körében?

Határozottan. Az ifjúsági társadalom legalább annyira szegmentált, mint a felnőtteké. De miért is volna másmilyen? Az Antall-kormány idején, az őszödi beszédet követően, most az oktatásügy érdekében sok ezer fiatal ment ki az utcára tiltakozni az éppen regnáló kormány intézkedései ellen. A Fidelitastól indultunk el, és oda jutottunk vissza: az ifjúság megosztottsága pontos tükörképe a társadalomban jelen lévő polarizációnak.