Majtényi László: „A félelem mozgatja a rendszert”

Balkanyar 2024. március 27. 07:50 2024. márc. 27. 07:50

Orbán politikája a semmibe vezet, és emögött a rettegés, a félelem van. Ezért építi hatalmas propagandabirodalmát, és „alapítványosítja” az egész országot, ami egy esetleges választási vereség esetén ellensúlya lehet az új kormánynak. Erről is beszélt Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

A „Magyar Péter-jelenségről” Majtényi úgy vélekedett, hogy valami megmozdult, de hiába a társadalom várakozása és lelkesedése, a tömeg nem tudott tovább lépni. Az alkotmányjogász attól tart, hogy Magyar Péter feltűnése és bátor kiállása sem rendíti meg a rendszert. „Sok olyan ügy volt, ami esetén túlzott várakozás volt bennünk és hittük, hogy megrengetheti a rendszert és nem történt semmi.” Emlékeztetett korábbi „hihetetlen, vérlázító ügyekre”, – tokaji szőlőhegy, Orbán Győző bányaügyei, vagy a Pegazus-botrány – amiknek végül, a nyilvánosságra került bizonyítékok ellenére, nem lett semmi következményük, még csak meg sem repedezett tőlük a rendszer.  

Az influenszerek több tízezres tüntetésén – amelyen maga is ott volt – úgy érezte, nem volt radikális sem a közeg, sem a szöveg. Szerinte a magyar közönség „egy ügyű”, abban az értelemben, hogy az agyába nem fér bele egynél több tematika. Vagy Magyar Péterre figyel, vagy a gyerekvédelemre és a pedofil ügyre.  Magyar Péternek vagy kiváló ütemérzéke, vagy szerencséje volt, a NER-ből való kiválása pont a kegyelmi botrányba robbant bele.

Az alkotmányjogász azt gondolja, hogy Orbán tisztában van azzal, a bukás lehetősége folyamatosan fennáll, ezért építi hatalmas propagandabirodalmát. A világtörténelemben nem sok példa van arra, hogy a titkosszolgálat és a propaganda egy kézben lenne, hiszen a két hatalmi eszköz együtt egyszerűen ijesztő. Ez így azt jelzi – tette hozzá –, hogy a miniszterelnök fél és oka van félni. A félelmet mutatja az is, hogy Orbán fél Magyarországot „alapítványosította”, mert olyan birodalmat akar létrehozni, amely egy esetleges választási vereség esetén ellensúlya lehet az új kormányzatnak.

A folyamatot figyelve, a helyzet 2022-hez képest közjogilag egyértelműen folyamatosan romlik, elég csak a Szuverenitásvédelmi Hatóság vagy az Integritás Hatóság létrehozására gondolni. Majtényi szerint már maga ez a két intézmény egészen képtelen és ehhez jön még Lánczi Tamás, aki arról gondolkodik, hogy az ellenzék „hazaárulását” hogyan lehet a Büntető Törvénykönyvön túl, még szigorúbban szankcionálni. Nem elképzelhetetlen, hogy ez utóbbi célpontjai az Európai Parlament magyar képviselői (is) lehetnek. 

Ehhez társul, és ugyancsak a rettegés jele, ami a napokban kiderült, hogy „a szabadság utolsó körét, a szabad kultúrát is eltiporják”. Csák Jánossal a tetején létrehoznak egy olyan piramist, ahol minden kulturális intézmény egy kézbe kerül. A kormányzat minden lépését és intézkedését a félelem mozgatja, ennek a politikának az útja pedig a semmibe vezet – fogalmaz Majtényi. 

Az alkotmányjogász szerint reményt adhat, hogy Orbán Viktor március 15-i beszédére utalva, amely szerint: „mindannyian egyetlen ütésre vagyunk a padlótól”„a rendszer is egy ütésre van a padlótól”. Ha pedig valaki „megérzi az ellenfél gyengeségét, azonnal a saját túlélése, lehetőségei után kezd el kutatni”.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.