Szelényi Zoltán: a szakdolgozók tartják életben az egészségügyet

Balkanyar 2024. április 16. 08:10 2024. ápr. 16. 08:10

A tudatos kivéreztetést, amit az egészségüggyel végez a kormány, nem tudom mire vélni, rosszmájú megjegyzés, de így próbálják a magánegészségügybe átirányítani a betegeket. Aki megteheti, vagy van magánbiztosítása, az elmenekül az állami egészségügyből – jelentette ki a KlikkTV Tíz című műsorában Szelényi Zoltán, aki szerint az emberek nem kímélik a pénztárcájukat, amikor az egészségükről van szó, igyekeznek a magánellátásban gyógyulni, de sajnos egy nagyon jelentős, leszakadó réteg ezt nem teheti meg, ők szembesülnek naponta az állami ellátás hiányosságaival.

Az MSZP egészségpolitikusa, aki maga is gyakorló orvos egy megyei kórházban, azok közé tartozik, akiknek munkahelye, jelen esetben az orosházi kórház traumatológiája bezárt. Rámutatott, Orosháza egyben Békés megye az ország egyik elöregedő leszakadó régiójához tartozik, az időskori trauma lényeges pontja volt az ellátásnak, és most azoknak az idős embereknek, akik combnyaktörést, bokatörést szenvednek a megye másik felébe kell menni ellátásra, ahol viszont két nagy kórház van. Racionális lenne, ha az egészségügy párhuzamosságát megszüntetnék, például ebben az esetben. „Ez az OKFŐ-nek csak egy tollvonásába kerülne.”

Szelényi Zoltán szerint a megyei kórházak kicsit jobb helyzetben vannak, mint a kisvárosi kórházak, financiálisan és humán erőforrás szempontjából is, de az egészségügyre általánosságban jellemző problémák nyilván a centrumkórházakban is jelentkeznek, csakúgy, mint az oktatásban. „Spórolni akar az állam, és ezen a gyakorlaton nem is akar változtatni.”

Nemzeti össztermék arányában Magyarország a régiós átlaghoz képest is keveset költ egészségügyre – tette hozzá az orvos, aki szerint legalább a dupláját kellene az ágazatra költeni, ami jelenleg a GDP 3-4 százaléka. Ezzel valamilyen módon konszolidálódna a rendszer, de az sem menne egyik pillanatról a másikra – tette hozzá. „Nemcsak tehetetlensége van a rendszernek, hanem rettenetesen sok lemaradása, mint az épületek műszaki állapota, a műszerek elavulása. Ezt egyszeri financiális emeléssel nem lehet rendbe tenni, és nem rövid idő alatt.”

Az orvosi béremelés egyszeri volt, de a hatása érezhető

A szakdolgozók azonban az ígért 30 százalékot nemigen érzékelik, mert nem volt pontos utasítás, hogy miként történjen meg ez a béremelés, és vannak intézmények, amelyek például a pótlékokat beépítették az alapbérbe és így történt meg a béremelés – mondta Szelényi Zoltán. „A béremelésre a lábukkal fognak válaszolni az ápolók. Sok helyen nem orvoshiány van, hanem nincs elég szakdolgozó, nincs nővér, asszisztens, bárhol a környező országokban, a nyugati országokban a fizetésük többszörösét megkeresik, akik itt vannak, azoknak csak köszönetet lehet mondani, hogy itt vannak. Ők tartják életben a rendszert.”

Nincs baloldali, jobboldali, liberális, DK-s, MSZP-s egészségügy, csak egészségügy van

Aki komolyan foglalkozik a szakmával, az egy irányba húz – mondta az orvos, aki szerint politikától független szakmai lépésekre lenne szükség, hogy konszolidálódjon a rendszer, mert most a betegek veszélyeztetése, és az orvosok, szakdolgozók kizsigerelése megy. Hozzátette, az emberek többsége tisztában van vele, hogy a rendszer rossz, és nem az orvosokat, nővéreket bántják. „Az irányítás, a finanszírozás rossz, mert nincs koncepció mögötte.”

Szelényi Zoltán is reagált arra, hogy Magyar Péter megjelenése felerősítette a váltásra való igényt, de mint mondta, nem látja az emberekben, hogy eléggé elszántak lennének arra, hogy ebbe beleálljanak. „Mindenki azt várja, hogy a másik mozduljon, orvoshoz is csak akkor mennek, ha nagyon fáj.”

Szelényi Zoltán szerint a társadalom fájdalomküszöbét még nem haladta meg az a fajta abúzus, amit a kormány folyamatosan gyakorol az ország lakossága fölött, mert van egy kiskapu, az, hogy el lehet innen menni. Hozzátette a családbarát kormánynak nincs családbarát intézkedése, az állam magához vette az összes lombikintézetet, úgy, hogy kevesebb lombikbébi születik, mint amikor ezek magánkézben voltak.

 „Talán a múlt évben hagyták el legtöbben az országot, kivándorlás indult meg, és azok mennek el, akik rátermettek, tehetségesek, akiktől működne az ország. Ők már nem biztos, hogy haza fognak jönni. Minden hatodik gyermek külföldön születik.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.