Fejlesztések Bács-Kiskunban

Balkanyar 2024. április 15. 08:28 2024. ápr. 15. 08:28

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben a napokban Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: már döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe.

2014 óta huszadik alkalommal rendezték meg a vármegyei polgármesterek találkozóját, ezúttal Kiskunmajsán, a Jonathermál Gyógyfürdő konferenciatermében. A résztvevők egy-egy pozsgást kaptak ajándékba: a rendkívül szárazságtűrő növény azt szimbolizálja, hogy hozzá hasonlóan, a két folyó között élők sikeresen alkalmazkodnak a kihívásokhoz.
Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy tavaly év végéig az Európai Unió finanszírozta Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül, eddig 782 nyertes pályázat valósult meg a vármegyében, 117 milliárd forint értékben. Igyekeztek a kistelepüléseket előnyben részesíteni - ezt az elvet több vármegye érvényesítette.
A fejlesztéseka TOP Plusz program keretében vármegyeszerte folytatódnak. Tavaly ősz óta csaknem 12 milliárd forintnyi támogatást nyertek el Bács-Kiskun vármegyei települések. Ez összesen 44 projektet jelent, amelyeknek a támogatói szerződését a kiskunmajsai találkozó keretében írták alá a polgármesterek, illetve az aláírásra jogosultak.
A délután folyamán a fórumnak otthont adó Kiskunmajsa polgármestere, Patkós Zsolt beszélt arról, hogy hogyan fejlődött a település az elmúlt öt évben. Szabó László, Bugac polgármestere pedig bemutatta a TOP-os pályázatnak köszönhetően, néhány hete átadott Aranymonostor Látogatóközpontot, Bács-Kiskun legújabb turisztikai attrakcióját.