Huszonegy tárgyalás egy napon

Balkanyar 2021. december 4. 15:20 2021. dec. 4. 15:20

A Kecskeméti Járási Ügyészség tizennyolc férfivel és három nővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást (bíróság elé állítás) közlekedési bűncselekmények elkövetése miatt.

A huszonegy tárgyalást egy napon, pénteken (öt bíró bevonásával) tartották a Kecskeméti Járásbíróságon. Húsz vádlott felelősségre vonását ittas járművezetés, egy vádlottét eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt indítványozta az ügyészség. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeztek.

A bűncselekmények elkövetésére 2021. szeptember 15. és 2021. november 20. napja között került sor Kecskeméten, illetve hat környékbeli településen. A vádlottak közül tizenheten rendelkeztek érvényes vezetői engedéllyel, egy vádlott eltiltás hatálya alatt állt, egy személy esetében pedig utánképzési kötelezettséget írtak elő. Kettő vádlott ugyanakkor korábban vezetői engedéllyel sohasem rendelkezett.

A bűncselekményekkel érintett járművek közül tizenhat személygépkocsi, kettő tehergépkocsi, három pedig segédmotoros kerékpár volt. Két ügyben történt baleset is, amelyek során személyi sérülés nem történt, egy esetben azonban anyagi kár keletkezett.

A bíróság tizennyolc vádlottal szemben szabott ki büntetést, míg három ügyben az iratokat visszaküldte az ügyészségnek, ugyanis a gyorsított eljárás feltételei nem álltak fenn.

Ami a kiszabott büntetéseket illeti, három elkövető kapott felfüggesztett szabadságvesztést, egy esetben a bíróság közérdekű munkát szabott ki, míg tizennégy vádlottat ítélt összesen három és félmillió forint (130 és 360 ezer forint közötti) összegű pénzbüntetésre.

Valamennyi vádlottat eltiltotta a járművezetéstől, összesen 19 év 5 hónap (esetenként 6 hónap és 2 év 3 hónap közötti) időtartamra.

Az ítéletek közül hat jogerőre emelkedett, a többi eljárásban a jogosultak fellebbezéssel éltek, vagy a jognyilatkozat megtételére 3 munkanapot tartottak fenn.

A fellebbezéseket a Kecskeméti Törvényszék bírálja el. (Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya)