Szemétfogócska akciók Baján

Balkanyar 2021. június 22. 19:48 2021. jún. 22. 19:48

Négy éve indult útjára a Sugovica-parti városban a Szemétfogócska mozgalom: ez idő alatt Bátori Magdolna testnevelő pedagógus olyan környezettudatos csapatot állított maga mellé, amely bajai külterületek sokaságát tisztította meg a hulladéktól. Ezt a teljesítményt ismerték el a napokban a városháza dísztermében.

Az illegális szemét egyre nagyobb problémát okoz az országban, egyre több területet borít be a felelőtlen emberek által hátrahagyott, kidobott hulladék. Ez a felismerés vezérelte Bátori Magdolnát, amikor életre hívta a Szemétfogócska akciót, olyan embereket: diákokat, szülőket, támogatókat, sportegyesületeket, civil szervezeteket gyűjtve maga köré, akiknek a segítéségével az elmúlt négy év során 33 alkalommal, 31 helyszínen, 1350 önkéntes mozgósításával, 296 köbméter szemetet és 780 zsáknyi hulladékot gyűjtött össze. A megtisztított területeken tábla jelzi, hogy bajai gyerekek (nem egy esetben szüleikkel együtt) gyűjtötték itt össze a mások által otthagyott hulladékot. A csapathoz alkalmaként csatlakozók mellett létezik egy kemény mag, akik számára állandó időtöltéssé vált a szemétfogócskázás, az ötletgazda és főszervező Bátori Magdolna mellett a legkitartóbb szemétfogócskázók is átvehették a városvezetés elismerését.

– Ez a munka egyszerre látható és láthatatlan – fogalmazott köszöntőjében Nyirati Klára polgármester -, mert az eredményt, a tiszta, rendezett környezetet gyakran észre sem vesszük, hiszen természetesnek tekintjük, holott hatalmas munka és összefogás van mögötte. Egy igazán elszánt pedagógus tudja évek óta motiválni a csapatát, igazi közösségé, baráti társasággá kovácsolva őket – hangoztatta a városvezető, mielőtt átadta az okleveleket és ajándékokat Bátori Magdolnának és a csapattagoknak. Kollektív ajándék is várt a szemétfogócskázókra: a napokban Veránka szigetén látják vendégül a csapatot.

Bátori Magdolna megköszönte a városvezetés és a közfoglalkoztatottak állandóan megnyilvánuló támogatását, maga is apró (saját készítésű) ajándékokkal kedveskedve, és köszöntet mondva a csapatának is.

– Hiába találnék ki bármit, ha nem lenne senki, aki követ. Meggyőződésem, hogy a mnkánk által Baja még élhetőbb, még tisztább város lesz, a szemétszedés az egyik eszköze annak, hogy igazi lokálpatriótákat neveljük. Sok még a tennivalónk, de a motivációnk is megvan hozzá! – fogalmazott a díjazott. (Sándor Boglárka)