A drog és az egykori rabtárs

Balkanyar 2023. november 20. 09:24 2023. nov. 20. 09:24

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint, a Kalocsai Járási Ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt vádat emelt két férfival szemben. Az elkövetők dizájner droggal átitatott papírlapokat akartak a büntetés-végrehajtási intézetbe bejuttatni azért, hogy azzal a fogvatartottak között kereskedjenek.

A vádirat szerint a drogkereskedelem miatt kiszabott korábbi börtönbüntetéséből kedvezménnyel szabadult férfi az egyik Bács-Kiskun vármegyei büntetés-végrehajtási intézet külső munkavégzési területére úgynevezett „bika” droggal átitatott papírlapokat juttatott be. A szigetelőszalaggal körbetekert műanyag tasakban 49 kisebb, továbbá öt nagyobb méretű, kézzel és géppel teleírt papírlap volt, amelyek mindegyike dizájner droggal volt átitatva. A próbaidős vádlott a még egy évig bent raboskodó barátjának akarta a csomagot bejuttatni azért, hogy a börtönben a drogot laponként ötezer forintért értékesítse. A hasznon később megosztoztak volna.

A fogvatartott barát a csomag behozatalával megbízta az egyik rabtársát – a másik vádlottat -, aki a szóban forgó külső területen végzett munkát. Ő a segítségért cserébe ingyen kapott volna saját fogyasztásra a drogból. 2021. január 26-án, a külső munkából visszatérve a feladattal megbízott vádlott – a terveknek megfelelőn - bevitte a drogot tartalmazó tasakot a büntetés-végrehajtási intézetbe. Belépéskor azonban a felügyelők a csomagot gyanúsnak találták, ellenőrizték, majd értesítették a kalocsai rendőröket.

A vádlottól lefoglalt papírlapok összességében a csekély mennyiség felső határát 2,5-szeresen meghaladó mennyiségű új pszichoaktív anyagot – közkeletű nevén „bika” drogot – tartalmaztak.

Az ügyészség a visszaesőnek számító férfiakat új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel egyikük sem szabadulhat. Bűnösségükről a Kalocsai Járásbíróság fog hamarosan dönteni.