Kiváló lett a kajszitermés

Balkanyar 2024. július 28. 08:28 2024. júl. 28. 08:28

Somodi Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének alelnöke, a Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke volt a Rádió Gong műsorának vendége a minap, aki a kajszibarack szezonról beszélt. Elhangzott, hogy az idei idény az elmúlt évek legjobbjának bizonyult, a tavaszi fagyok és a közepesnél csak valamivel bővebb hozam ellenére.

A szezon hossza a szokásos volt, de mintegy három héttel korábban, már május közepén elkezdődött, és ennyivel hamarabb is lett vége. Már csak néhány kései fajta található a fákon.

Annak ellenére volt az utóbbi években tapasztaltnál sokkal jobb szezon, hogy az április 19-i éjszakán súlyos fagy volt, amiben sok virág károsodott Kecskemét környékén és a megye északi részén. Ennek ellenére, az átlagnál jobb évet zárhattak a termelők.

Az alelnök megjegyezte, hogy az utóbbi évek sorozatos fagykárai hatására a kajszi termőfelülete csökken, hiszen sok termesztőnek elment a kedve a gyümölcstől és más növényre váltott. Ennek ellenére még mindig jelentős területen folyik a termesztés, a hagyományos megyei körzetek megvannak, úgy, mint Kecskemét és környéke, Kecel vagy Soltvadkert. Persze a mai termesztés nem éri el azt a volument, ami akár száz évvel ezelőtt volt, de mások a körülmények és a termesztési technológiák is.

Somodi Ferenc arról is beszélt, hogy folyamatosan jönnek új, különleges kajszifajták is, és a nemesítők igen rákoncentrálnak a fagytűrésre, hogy hosszan elhúzódó virágzású fajtákat nemesítsenek. Jó imázsa van a kajszinak, a homok pedig plusz adottsággal rendelkezik más környékhez képest, ugyanis éjszaka is állandó meleget sugároz a talaj, ezért magas a gyümölcs cukortartalma és a beltartalmi értéke.

A kajszibarack szezon már a legvégén jár, még tart az őszibaracké, jön a szilva és az alma, a legkoraibb fajta a gála. Az alma idén szintén három héttel korábban érik. Somodi Ferenc szerint ez nem az extrém meleg, hanem a korai tavasz miatt van így. Az alma érését éppen gátolja a nyári kánikula, azt a hűvösebb napok, és harmatos reggelek segítenék inkább.