Népszerű a kecskeméti egyetem

Balkanyar 2024. július 29. 15:29 2024. júl. 29. 15:29

Töretlen a Neumann János Egyetem népszerűsége a diákok között. A 2024-es felvételi ponthatárok kihirdetése után a kecskeméti egyetem idén is a tavalyi rekord méretű jelentkezési számot érte el. Az egyetem továbbra is a legnépszerűbb intézmények között szerepel a hazai felsőoktatás rangsorában.

Az Oktatási Hivatal tavasszal közzétett, elsőhelyes jelentkezési adataihoz képest, még növelni is tudta a felvételt nyert hallgatók létszámát a kecskeméti Neumann János Egyetem, ahol a július 24-én kihirdetett ponthatárok alapján 1655 diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. Mindez azt is jelenti, hogy az elmúlt hetek sorrendmódosítási lehetőségével sem csökkent az eredetileg ide jelentkező diákok száma, sőt az intézmény vonzereje más egyetemre jelentkezőket is Kecskemétre csábított.

A Neumann János Egyetem sikere azért is jelentős, mert az elmúlt évhez képest idén közel 5500-al kevesebben, összesen 121 ezren jelentkeztek valamelyik magyar egyetem képzésére. A zsugorodó felsőoktatási piacnak főként demográfiai oka van, de jelentősen nehezítette az idei beiskolázást az a tény is, hogy a szakképzési rendszer 2020-as átalakítása miatt ebben az évben egy teljes szakközépiskolai évfolyam esett ki a felvételizők potenciális köréből.

A kecskeméti egyetem növekedése és helytállása ebben a környezetben azt mutatja, hogy a szerkezetváltása során kialakított koncepció és a strukturális átalakítás sikeresnek mondható. A most közzétett számok is igazolják az idei beiskolázási elvárásokat, hiszen a most felvett hallgatói létszámmal, illetve a pótfelvételi eljárás során várható új hallgatókkal, valamint a külföldről érkező diákok beiskolázásával, már biztosan meglesz a tervezett kétezer új hallgató az ősszel induló szemeszterben.

A magyar felsőoktatás mellett a Neumann János Egyetem képzési portfóliójának elismertsége már világszerte növekvő tendenciát mutat, hiszen a Kecskemétre érkező külföldi hallgatók ősszel már közel háromszázan lesznek. A Neumannon továbbra is egy úgynevezett 4. generációs modellt valósítanak meg, melyben az intézmény, a hallgatók, a piaci szereplők és a város egy egységet képvisel. Közös belföldi és nemzetközi célokat meghatározva pedig, valós lehetőség az, hogy az egyetem rövid időn belül a TOP100-as ranglistákra kerüljön és ezzel Kecskemét nemzetközi és belföldi kapuvárosi funkcióját is erősítse.

A jelenlegi képzési porfólió alapját jelentő három kar - a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar és a Gazdaságtudományi Kar - négy képzési formában (beleértve a doktori iskolát is), összesen 26 szakkal várja a diákokat, amelyek közül többet angol nyelven is hallgathatnak a tanulni vágyók.

A Neumann János Egyetem munkatársai ezúttal sem dőlnek hátra. A hallgatók mellett újra azokért is folyik a munka, akiknek a mostani ponthatárok nem hozták meg a sikert, vagy akik éppen most döntöttek arról, hogy mégis továbbtanulnának. Az üzenet most sem más: Ha rajtuk múlik, kecskeméti egyetemista leszel.