Bohém jazzfőváros leszünk ismét

Balkanyar 2024. július 29. 10:14 2024. júl. 29. 10:14

A kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a Domb Beachnél gyönyörű a tó, mellette óriási füves-fás területtel, ideális fesztiválterep. Itt rendezik meg augusztus 1 és 4 között immár nyolcadik alkalommal a régió legnagyobb és legkülönlegesebb szabadtéri klasszikus jazz fesztiválját.

Zenei szempontból kifejezetten a mindenki számára könnyen emészthető, szórakoztató, táncolható klasszikus jazz jelenti a fesztivál arculatát, de abban a legszélesebb spektrumot fedi le: ragtime, blues, New Orleans-i jazz, dixieland, hot jazz, swing, boogie, bossa nova és rockabilly váltogatják egymást öt színpadon négy napon át. De a zene csak apropó ahhoz, hogy a közönség jól érezze magát, a teljes kikapcsolódásról számos kísérőprogram is gondoskodik. Családdal, barátokkal ideális, de az egyedül érkezők is jól érzik magukat. Ahogy Freddie, a fesztivál házigazdája fogalmazott: - A leginkább az tetszik benne, ahogy összekovácsolja az embereket.

A fesztiválon tizenöt ország, mintegy száz zenésze lép fel, akik mind a nemzetközi élvonalba tartoznak. A szenzációs német trombitás Norbert Susemihl Joyful Gumbo zenekarának svéd, dán, ausztrál tagjai a legdögösebb New Orleans-i életérzést közvetítik hihetetlen energiával, a holland Louis Armstrong Celebration Band a jazz leghíresebb trombitásának hagyományait viszi tovább, a Prohibition Stompers tagjai között osztrák, svéd, horvát, japán zenészek is vannak, s a zenekar a régi fekete jazznek ugyanúgy nagymestere, mint a lüktető swingnek. Az uruguay-i-kanadai Delta Bastards duó energikus bluest játszik, az amerikai gitáros-énekes Ryan Donohue pedig saját képésre formálja a blues műfaját. A magyar zenészek között megtalálható a házigazda zenekar, az eMeRTon-díjas, 38 éves Bohém Ragtime Jazz Band, a dél-amerikai zenét játszó Cafuné, az őrült bulik letéteményese, a Candy Men Duo, vagy éppen az Európa egyik legjobb szájharmonikása, Pribojszki Mátyás által vezetett Jumping Matt & his Combo és számos más formáció.

Fontos része a fesztiválnak a swingtánc, idén kiváló amerikai, cseh, bolgár, szlovén és osztrák táncosok is ellátogatnak a rendezvényre, akik tanítanak, fellépnek, s a szombat éjjeli swingtáncversenyen a zsűri szerepét is ellátják.

A programkínálat – a baon.hu szerint nagyon gazdag: lesz veteránjármű bemutató, labirintuspálya, futóverseny egyéniben és váltóban, sárkányhajózás, társasjáték sátor, arcfestés, olimpiai sátor és napközben a fesztiválbelépővel ingyenes fürdési lehetőség a tóban.