A nyárlőrinci jegyespár ultramaratonja

Balkanyar 2024. március 25. 14:44 2024. márc. 25. 14:44

A nyárlőrinci Virág Alex és mennyasszonya úgy döntöttek, hogy beneveznek az olaszországi Strasimeno ultramaratonra, aminek a távja 58 kilométer. Noha Alex már teljesítette az Ironmant (3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás), menyasszonya pedig a maratoni (42,195 km) távot, de ennyit egyszerre még egyikük sem futott, mint Itáliában. Ez volt az első ilyen alkalom, hogy nekivágtak, és teljesítették, pedig a távon kívül az időjárás is nehezítette a feladatukat.

Azt mondják, hogy aki komolyan gondolja a futást, akár amatőr szinten is, az nem áll le addig, amíg a maratoni távot nem teljesíti legalább egyszer. Az igazi futó azonban nem elégszik meg eggyel, ennél többre vágyik, sőt akadnak olyanok, akik annyira elszántak, hogy megpróbálkoznak az ultrafutással is. Erről mesélt a KecsUPnak a futópár hölgy tagja, Németh Ildikó:

– Elutaztunk Toskánába lefutni az első ultramaratonunkat, és sikerült. A hangulat óriási volt, a táj gyönyörűséges, és a 14 óra utazást követő kis pihenő után rajtvonalhoz is álltunk. Az idő borús volt, de ez nem szegte kedvünket, a később kialakuló brutális szembe szél és 1-1,5 órán át szakadó eső már annál inkább. Kicsit furcsa, mert teljesen szürreális nekem az élmény, mintha meg sem történt volna. Azt hittem, hogy majd óriási gondolataim lesznek arról, hogy hogyan kell átlendülni a mélyponton, amikor fel akarod adni, és mekkora karakter fejlődéssel jár majd ez az esemény, de nem.

– Nehezen ment, voltak közben problémák, de nem akartam megállni, nem akartam feladni. Csak menni akartam, pedig egyedül kocogva az országút szélén a szakadó esőben kifejezetten lehangoló lehetett volna a sztori, hiszen még hátra volt nagyjából 20 km, ami önmagában is rengeteg. Mindig csak a következő pár száz méterre koncentráltam, aztán egyszer csak elértem az 50 km-t, onnan pedig már könnyű volt az utolsó nyolc, hiszen az egy hétköznap esti szokásos kör. Aztán hét óra 41 perc elteltével vigyorogva beértem a célba. Az 58 km-hez hiányzott 120 méter, szóval tulajdonképpen túlfutottam a célon…

A pár férfi tagja, Virág Alex is intenzíven élte meg az eseményeket:

– Volt minden: szembe szél, vihar, villámlás, fáradt lábak és gyönyörű tájak. Toszkána csodálatos tájait nézve ki lehetett bírni. Az alap hozzáállásom az volt, hogy az egész táv, csak egy maraton + 16 kilométer, azt pedig már simán le lehet futni. Sosem futottam még ennyit. Az eleje még gyorsan telt, sokan voltak, de ahogy ritkább lett a mezőny (10-21-34-42 kilométeres távoknál), úgy nehezedett a verseny is.

– Féltávnál (29 km) már éreztem, hogy a bal combom kezd kicsit beállni, de menni kellett még, hiszen ugyanennyi volt hátra van. Azután leszakadt az ég, dörgés, villámlás, brutális szél, szinte vízszintesen esett, az országút szélén kellett futni. Ilyenkor jut eszébe az embernek, hogy „Mégis mi a fenéért vagyok én itt?!”, de pár lépés után rájössz, hogy azért, mert ez iszonyatosan jó.

– A verseny alatt egyébként folyamatosan hangüzeneteket küldtünk egymásnak Ildivel, hol panaszkodtunk, hol biztattuk egymást. Ötven kilométernél elállt az eső, onnan már csak nyolc kilométer volt hátra. A lábak már nagyon nehezek, a tempó is beesett, de ez már nem arról szólt, hanem a teljesítésről. Aki itt rajthoz állt, az már győztes. Végül elkoptak az utolsó kilométerek is...