Állatbarát bajai központ

Balkanyar 2023. szeptember 17. 09:55 2023. szept. 17. 09:55

A vidékfejlesztési alap és a bajai akciócsoport pályázata tette lehetővé a Jeromos Állatotthonban eszközölt újabb felújítást: az egykori lakrészt sikerült olyan közösségi központtá alakítani, amely a sérült vagy műtött állatok biztonságos karanténozását is lehetővé teszi.

Mintegy két éve vette át a Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület az egykori ebrendészeti telep működtetését. Az intézmény azóta jelentős változtatásokon ment át, és már sokkal inkább állatotthonként működik, megőrizve ugyanakkor eredeti, a városban és a környéken gazdátlanul kóborló ebek begyűjtésére vonatkozó funkcióját. Az utóbbi hónapok munkálatai során az egykori lakrész újult meg: két, egybenyitható helyiség, konyha és vizesblokk teszi könnyebbé a munkakörülményeket az egyesület tagjai, az önkéntesek és az otthon dolgozói számára.

– Jelentős mérföldkő az életünkben, országosan is egyedinek számít ez a megvalósítás – emelte ki a minap megtartott átadón Kübler Anikó, a Jeromos Egyesület társelnöke. Mint mondta: az új helyiségek lehetővé teszik, hogy az év bármely szakában, bármilyen időjárási viszonyok közepette kényelmes és kulturált körülmények között tudják fogadni a gazdijelölteket, akik egy-egy kutya örökbefogadását fontolgatják, és itt jöhet létre az első találkozás is. Csoportok számára is tudnak itt edukációs foglalkozásokat tartani, valamint a műtét után lábadozó állatok biztonságos ellátása számára is megfelelő körülményeket teremtettek. Kübler Anikó köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, amely vállalta a pályázat önrészét.

Széll Péter alpolgármester méltatta a városfejlesztési iroda munkatársainak közreműködését, valamint a Jeromos Egyesület tagjainak elhivatottságát, kiemelve: bíznak a folytatásban, hiszen van még bőven tennivaló. Hasonlóképpen vélekedett Nyirati Klára bajai polgármester is, aki szerint további intézkedések is szükségesek ahhoz, hogy megvalósuljon a zöldebb város elmélete.

– Az élet minden területén szükség van a környezettudatos gondolkodásra, ebbe pedig épp úgy beletartozik a kisállatokkal való méltó bánásmód, mint a zöldövezetek növelése, a környezetbarát közösségi közlekedés vagy épp a hulladékkezelés. Fontos feladatunk a tudatformálás, de praktikus céljaink is bőven vannak még ezen a területen. Nagy megvalósítás a második éve önkormányzati fenntartással működő hétvégi állatorvosi ügyelet, de szeretnénk még zárt kutyafuttatókat, kutyás strandot is – sorolta a polgármester.

- Az új helyiségeket hamarosan be is bútorozzák, köszönhetően a támogatóknak – tájékoztatta a bajahangja.hu hírportált dr. Heiblné Cserba Erzsébet, a Jeromos Egyesület társelnöke. – Adományból kaptunk ülőgarnitúrát, szekrénysort, konyhabútort, asztalt, székeket, mosó- és szárítógépet. Jelenleg hűtőszekrényre lenne még szükségünk, a régi ugyanis tönkrement. Örvendetes, hogy a pályázat napelemek felszerelését is lehetővé tette, bízunk benne, hogy ennek köszönhetően csökkennek majd a rezsiköltségeink is – ismertette a társelnök. Hozzátette: a munkálatokra mintegy 8 és fél millió forintot szántak. (Sándor Boglárka)