Aranyos arborétumi fafigurák

Balkanyar 2024. július 8. 15:28 2024. júl. 8. 15:28

Ez csak játék – mondja szerényen Varga Árpád, a Kecskeméti Arborétum aranyos fafiguráinak alkotója. Túrabotos cica, megannyi süni, nyuszi, ló, szamár... – A kicsik még etetik is a szobrokat, és van, aki titkait is megosztja velük.

Varga Árpád körülbelül két éve kezdett saját kedvtelésből faszobrokat készíteni. Ahogy ő mondja: fafigurákat, hiszen szobornak nevezni túlzás lenne őket. A munka nagy részét a természet végzi. Állítása szerint, ő csak meglátja egy-egy göcsörtben, kéregdarabban, ágban a benne rejlő alakot, és kicsit rásegít. Géppel és kézzel is dolgozik a fán, alkalmanként fest is rá, vagy kiegészítő anyaggal látja el az alakot. Így készülnek az arborétum szívet melengető kis lakói.

Mindkét bejárat környékén megtaláljuk őket. Ha a székelykapunál kezdjük a sétát, hamar felbukkannak a kerítésen, a nagy ház körül, és kicsit arrébb, a tó felé is a faragványok. A másik bejáratnál is lépten-nyomon rácsodálkozhatunk egy-egy ötletes sünire, mókusra, madárra, látni őket a játszótér környékén és a kapunál is.

- A gyerekek nagyon élvezik ezeket a kis figurákat. A majomnál van, hogy banánt találunk, a nyuszinál répát, hiszen etetik a kis állatokat. Olyan is volt már, hogy egy kisgyerek odaszólt az anyukájának távozáskor: nekem van még egy kis dolgom, várj meg! Odalépett az egyik állatfigurához, és elmondta neki az aznapi élményeit. Jó látni ezeket a jeleneteket, ilyenkor úgy érzem, van értelme a munkámnak - meséli Árpád.

A fafigurák kizárólag az arborétum benépesítésére szolgálnak, nem lehet megvásárolni őket, és megrendelésre sem készülnek. Az arborétum egyik lelkes munkatársának szívéből pattannak elő, a látogatók örömére.

A 62 hektáros arborétum igazi éke Kecskemétnek. Két véderdősáv között húzódik az úgynevezett "gyűjteményes" rész, mely a központi területét alkotja a parknak. Több mint ezer féle növényt csodálhatunk meg itt a négy évszak folyamán. Szinte hihetetlen, de a hatalmas területet mindössze három főállású munkatárs gondozza és fejlesztgeti: az arborétum vezetője, Vörösváczky Mónika, valamint kollégái, Siposné Barát Mónika és Varga Árpád.

A Kecskeméti Arborétum további két szempontból is párját ritkítja az országban. Az egyik az elhelyezkedése: közelsége a sűrűn lakott Széchenyivároshoz, a másik pedig az ingyenes belépés. Ugyanis a fenntartó Kefag Zrt. saját büdzséből finanszírozza a működését.

A néhány éve emelt kilátó, a gyönyörű Mária-kápolna, a játszótér és a tanösvények mind vonzzák a látogatókat. A hiros.hu riportja szerint, napi szinten több száz ember fordul meg itt, nem számítva a külön bejelentkezéssel érkező óvodás és iskolás csoportokat. Az arborétum hasonlóan népszerű a nyugdíjasok körében, és a fővárosból, az ország más tájairól is ellátogatnak ide.