Bajai hőhullám szúnyogokkal

Balkanyar 2024. április 15. 15:15 2024. ápr. 15. 15:15

Tegnap (vasárnap) Baján volt a legmelegebb országunkban, ám az ártérben sorjáznak a szúnyogkeltetők, és holnap jön a lehűlés. A Sugovica-parti településen, a csillagvizsgálónál 31,3 fokot mértek. Az eddigi rekord 28,7 fok volt, amit 1939-ben Túrkevén regisztráltak. Ezt most nem is egy állomáson szárnyalták túl - adta hírül Facebook-oldalán a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Baján – és valamennyi vízparti településen – a homokzátonyok és a szúnyoghelyzet miatt különösen nagy érdeklődés övezi az aktuális időjárást és vízállást. Az ártér ugyanis bővelkedik szúnyogkeltetőkben: számos rét, kaszáló van víz alatt, és a fokok sem szárazak. A lehűlés talán elodázza a szúnyoginváziót. Friss hír, hogy egyes településeken vegyszermentes – környezetkímélő és emberbarát – szúnyogirtó tablettát osztanak a lakosságnak, hogy megmutassák: a vérszívók elleni harcban nem feltétlenül kell a kemikáliákhoz folyamodni. A szakértők szerint egy olyan természetes megoldásról van szó ahol a baktérium fehérjekristályokat és endotoxinokat képez. Ezzel az élősködők bélfalában található speciális receptorokhoz kötődnek, és felborítják a bélsejtek ion-háztartását, ami a pusztulásukhoz vezet. Egyetlen tabletta akár 300 liternyi esővíz vagy 10 négyzetméternyi vízfelület szúnyoglárva-mentesítésére elegendő. A tabletta könnyen feloldható vízben, ezt a kezelt vizet permetezéshez és öntözésre is lehet használni.

Az akció nem csupán a szúnyogok elleni harcot célozza meg – írja a bajahangja.hu -, hanem arra ösztönzi az embereket, hogy gondoljanak környezetük védelmére és keressenek megoldásokat, amelyek egyszerre hatékonyak és környezetbarátok.