Bajai író könyvbemutatója

Balkanyar 2023. március 30. 08:18 2023. márc. 30. 08:18

Osztrogonácz Miklós bajai író trilógiáját, az Új Kereszt Testvériség című alkotást a napokban mutatták be a Sugovoca-parti Ady Endre Városi Könyvtárban. A szerzővel Sándor Boglárka szerkesztő beszélgetett. A regényekből Dely Géza, a Rábl Színpad vezetője olvasott fel részletet.

Osztrogonácz Miklós elmondása szerint, 2010-ben kezdett el írni, mert késztetést érzett arra, hogy bebizonyítsa, megtud írni egy nagy lélegzetvételű művet. Tíz év alatt született meg a trilógia, melynek utolsó kötete tavaly ősszel jelent meg.

− Azt gondolom, hogy ezt a regénytrilógiát hat év alatt is meg tudtam volna írni, csak nekem két állásom van. Könyvtáros vagyok, ami mellett vállalkozásban késeket köszörülök. Szeretek csavarogni, aki ismer az tudja, hogy sokat járok az erdőbe, szeretek horgászni, vízitúrázni, biciklizni. Sok ilyen hobbim van − mondta Osztrogonácz Miklós.

A trilógia előzményeként a szerző olvasónaplókat írt, elmesélt egy iskolai történetet, amikor egy kötelező olvasmány tartalma helyett egy fogalmazást írt, amit a tanárnő az osztálynak is felolvasott. Ezt is jelnek tekintette. A néprajz, a történelem, a régészet, a helytörténet kapcsán erős inspirációk érték később. Dr. Solymos Ede kandidátus, etnográfus, a dunai halászat nemzetközi hírű kutatója, a bajai Türr István Múzeum nyugalmazott igazgatója, Bánáti Tibor író és Rapcsányi László rádiós műsorvezető, író is erős hatással voltak a szerzőre. Nagyon sokat inspirálódott. Olyan könyvet szeretett volna írni, amilyet eddig még senki előtte.

Osztrogonácz Miklós trilógiájának nyitó darabja a XI. század első felében játszódik és nagyon zűrzavaros, ellenséges világba viszi el az olvasókat. Ez volt az a kultúrtörténeti kör, amikor a pogányság és a kereszténység találkozott. A szerző továbbá hangsúlyozta, hogy az a tény, hogy jelenleg magyarul beszélhetünk, az Szent István királynak köszönhető. Ha körbe nézünk a környéken, egyetlen olyan törzsi állam sincs, ami úgy fennmaradt volna, mint amilyenek az ős magyarok voltak, a honfoglalók, illetve a későbbi korok magyarjai.

A rendezvényen Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes egyik tagja, a szerző két megzenésített versét adta elő – írta a baon.hu. - Majd zárásképp a Gyöngyöt az embernek című dalt énekelte el.