Dutrák tánca Kiskőrösön

Balkanyar 2023. május 29. 14:44 2023. máj. 29. 14:44

Az idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg Kiskőrösön a Nemzetközi Dutra Találkozót, amelyet a helyi Dutra Baráti Kör szervezett ezúttal is. A nehézgépek ritmikus showműsora volt a találkozó egyik csúcspontja.

Az Úttörténeti Múzeum udvarán adtak randevút egymásnak az erőgépek tulajdonosai, több mint 110 sorszámot osztottak ki közöttük. A megnyitón megjelent Domonyi László polgármester, az esemény fővédnöke idén is Féder Imre, az egykori Csepeli Traktorgyár konstruktőre volt.

A hétvégi rendezvényre a becslések szerint 120 gép jött. Volt olyan személy, aki például Miskolc környékéről érkezett. Egy trailerre pakolták a traktort, így gurultak Kiskőrösig. A járművek többsége azonban a Kiskőrösről, Bócsáról, Akasztóról, Soltvadkertről és a környékbeli falvakból jött.

Hogy miért is szeretik még mindig ezt a járművet, amit félévszázada nem gyártanak? - Talán azért, mert még mindig naponta használják a termelők. Nem ok nélkül lett ez a világ legjobb traktora, magyarázta Belák József, ismert helyi gépészmérnök, a rendezvény egyik szervezője. Olyan a kapaszkodó képessége, ami más típusnak nincs. A konstruktőrök a gép súlyának a kétharmadát az első kerékre helyezték, így a homokos területeken nagyon jól használható. Ami a legfontosabb: annak idején, fél évszázaddal ezelőtt, úgy terveztek nagyon sok gépet, hogy azok alkatrészei csereszabatosak voltak. Az egykori Csepel teherautóból nagyon sok alkatrész kicserélhető volt például a Dutráéval.

A versenyszervező a baon.hu-nak elmondta, hogy a hétvégi eseménysorozaton kiállítás, városi felvonulás, ebéd is volt, majd a Bogárzó Citerazenekar zenélt, őket követte a Szivárvány Néptáncegyüttes műsora. Vasárnap az Erdőtelken túl, egy parcellán folytatódott a program, karusszelt – együttmozgásos show műsor − mutattak be a kiskőrösiek, aminek koreográfiáját tízszer próbálták el a fellépés előtt. Ebben a programban nyolc erőgép vett részt, amely közül négynek női sofőrje volt, nem meglepő, hogy a gép megjelenése is a nőiességet tükrözte, hatalmas műanyag szempillákat ragasztottak a tulajdonosok a lámpákra.

A rendezvény főszervezője az egyesület tíz tagja volt. Belák József azonban elmondta: az önkormányzattól kezdve a kamarán át nagyon sok vállalkozó támogatta a rendezést. A program a karusszel után szántó- és húzóbemutatóval zárult.