Egy büntetőügy és Kecskemét sportélete

Balkanyar 2023. május 26. 10:21 2023. máj. 26. 10:21

Király József (Szövetség a Hírös Városért Egyesület), a kecskeméti 8. választókerület önkormányzati képviselője, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnöke, napirend utáni felszólalással fordult a tegnapi (csütörtöki) közgyűléshez. Ebből idézükk az alábbiakban:

„Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Jegyző Úr! Tisztelt Közgyűlés! A Kecskeméti KSE Kft. büntetőügyében május 18-án a Szegedi Járásbíróságon elsőfokon ítélet született a hat vádlottat érintően.

Bizonyára sokaknak már feledésbe merült ez az ügy, mely 2011 őszén robbant ki, ugyanis a Népszavában megjelent cikk szerint fiktív számlák sokasága alapján került kifizetésre több százmillió forint. A feljelentéseket követően - melyeket az MSZP Demokrácia Központja és dr. Zombor Gábor akkori polgármester tett - indult el a nyomozás. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt a bírósági tárgyalás hét évvel ezelőtt kezdődött. A vádirat szerint az ügyben összesen 452 millió forintot utaltak ki a KSE Kft-ből fiktív számlákon keresztül, továbbá mintegy 350 millió forint a felszámolói követelés.

A hosszú tárgyalási sorozat keretében a bíróság közel 80 tanút hallgatott meg. A tanúvallomások alapján arról is képet kaphattunk, hogy a hat vádlotton kívül milyen sok felelőse lehetett volna ennek az ügynek. Az utolsó szó jogán ezt erősítette meg több vádlott is, ugyanis elmondásuk szerint a Kft. működésében közrejátszókat szintén felelősség terheli abban, hogy ide jutott ez a cég. Így többek között az akkori polgármester és helyettesei, a városháza illetékes osztályai, a felügyelő bizottság, valamint azok a munkatársak a Kft-ben, akiknek a kezén keresztülmentek ezek a számlák és kifizetések. A bíróságon azonban nem derült ki, hogy a kifizetett összegek hova, kihez kerültek.

Felidézném, mit is mondtak a gyanúsítottak ezen a tárgyaláson. F. Zoltán elsőrendű vádlott így nyilatkozott: „Ez az ügy engem teljesen tönkretett és ellehetetlenített. (..) nagyon komoly anyagi teherben hagyott Kecskemét városa, amikor a polgári perben gyakorlatilag mint fő tulajdonos voltam (…) Méltatlan és igazságtalan, hogy magamra hagytak egy ilyen ügyben”

Vörösmarty Attila másodrendű vádlott, akit felmentettek ezen a tárgyaláson, nehezményezte, hogy az ügy Kecskemétről Szegedre vándorolt elfogultság miatt és azt mondta: „Kecskeméten sokkal nehezebb dolga lett volna néhány tanúnak olyan dolgokat állítani, ami nemcsak képtelenség, hanem egyenesen nevetség tárgya lett volna a városban. 

Odahaza nehéz lett volna olyanokat állítani, hogy egy gazdasági, önkormányzati cégekért felelős alpolgármesternek nem volt rálátása a cég vezetőinek kinevezéseire, éves beszámolóira, egy önkormányzati cég pénzügyi helyzetére vagy elszámolására.”

M. Richárd negyedrendű vádlott, egykori kézilabdázó, többek között így nyilatkozott: „Sok dologról beszélhetnék még, ami átszőtte ezt az ügyet. Például politika, árulás, jellemtelenség, az ügyben meggyanúsított személy kiemelése, annak anyagának titkosítása, amiket sorolhatnék napestig.”

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy az első- és harmadrendű vádlott lehallgatásaiból kiderült: rendszeresen egyeztettek a kihallgatásokat megelőzően, és megbeszélték, hogy Vörösmarty Attilára terhelő vallomást tesznek.

Ítélethirdetéskor a bíró minden kétséget kizáróan bizonyítottnak találta, hogy a számlák mögött nem állt semmilyen teljesítés, színlelt szerződésekről volt szó, és a pénzek sorsa ismeretlen. Szerinte a cég elindulását gazdasági, pénzügyi hatástanulmánynak, kockázatelemzésnek, az ellenőrzési rendszer kidolgozásának kellett volna megelőznie, ami az önkormányzat feladata lett volna, de nem valósította meg. Elmondta, hogy a tanúmeghallgatásokon az önkormányzat több osztályának vezetője, helyettese elsorolta, mi volt a feladata, de a KSE egyikhez sem tartozott. Összegzése így hangzott: „Nem volt gazdája a KSE Kft.-nek”, pedig a bíróság szerint, ha lett volna megfelelő ellenőrzés, akkor sokkal hamarabb, akár 2009 végén kiderültek volna a problémák, nem csak 2011-ben.

Tudomásom szerint, a rendszerváltás óta bírósági ítéleten nem hangzott el ilyen neheztelő megállapítás városunk önkormányzatára vonatkozóan. Az egyik oldalról megszületett a döntés a járásbíróság részéről, a másik oldalról pedig mindezt a kecskeméti sport szenvedte meg az elmúlt tíz évben. A tanulságot mindenkinek le kell vonnia, éppúgy a városvezetésnek, mint a sportban tevékenykedő összes többi munkatársnak. Intő jel ez a város támogatásával működő sportintézményeinknek, így többek között a Hírös Sport Nonprofit Kft-nek és a Kecskeméti Sportiskolának. Köszönöm a szót!”