Elfogott soltvadkerti gyilkosok

Balkanyar 2023. május 23. 14:25 2023. máj. 23. 14:25

A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának köszönhetően 2022-ben elfogták egy csaknem harminc évvel korábbi soltvadkerti gyilkosság romániai gyanúsítottjait.

A főkapitányság munkatársai felderítettek egy 1993-ban történt emberölést: aprólékos, évekig tartó nyomozati munka során sikerült feltérképezniük az ügy minden részletét, és végül a technikai eszközök és lehetőségek fejlődése is segített a feltételezett elkövetők beazonosításában. A fontos bizonyíték egy, a helyszínen hagyott cigarettacsikk volt; ez képezte az alapját a 2020-ban újraindított nyomozásnak – közölte a rendőrség.

Kiderült, hogy a bűncselekményt két román állampolgár követhette el, ezért ellenük nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátottak ki. A jelenleg 51 éves férfi bűnelkövető egy romániai börtönben töltötte – és jelenleg is tölti – más ügyben kiszabott szabadságvesztését, így őt nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében ideiglenesen szállították Magyarországra. Társát – volt feleségét –, egy jelenleg 52 éves nőt időközben elfogták, és kiadták országunknak; ő jelenleg is hazánkban van letartóztatásban.

A nyomozók nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésével gyanúsítják a párost, akik a rendelkezésre álló adatok alapján még 1993. szeptember 30-án, az esti órákban bementek egy soltvadkerti asszonyhoz azért, hogy elvegyék a pénzét. A nőt több, a fejére mért ütéssel megölték, majd átkutatták az ingatlant, ahonnan végül nagyobb összegű készpénzzel távoztak.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya mindkét gyanúsított ellen vádemelést javasol, az ügy során keletkezett iratokat a napokban átadták az ügyészségnek. (A mellékelt felvétel 29 éve, a sajnálatos eset felfedezését követően készült!)