Fesztiválon a kecskeméti Aurin Leánykar

Balkanyar 2023. szeptember 19. 10:29 2023. szept. 19. 10:29

Alig csengettek be az új tanévre, máris kórusfesztiválra utazott a kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara. Görögországban, az Olympus árnyékában megbúvó gyönyörű üdülőfaluban, Paraliaban énekelnek szeptember 18 és 23 között.

A XI. Zene és tenger Nemzetközi Kórusfesztivál lehetőséget biztosít az arra vállalkozóknak, hogy nemes versengésben mérjék össze tudásukat. A rendezvény közelebb hozza a zenét az emberekhez, megmutatja a dal, az éneklés gyönyörűségét az utcákon, a tereken, a pódiumon - a mindennapokban és az ünnepélyes pillanatokban. Összekapcsolja az éneklést, a nyaralást, a barátságot és a szórakozást.

A tizenéves fesztivál egyre több résztvevő számára vált vonzóvá. Idén 12 ország 23 kórusában mintegy 700 énekes áll közönség elé. Magyarországot három kórus képviseli: a debreceni Bárdos Lajos Leánykórus, a Debreceni Egyetem Zenei Tanszékének hallgatóiból alakult együttes és a kecskeméti Aurin Leánykar.

Az 1950-ben Magyarországon elsőként alapított ének-zenei iskolában Kodály Zoltán zenepedagógiai munkásságának szellemében tanítják a gyerekeket. A módszer gyakorlati alkalmazásának fontos része a kóruséneklés. Ez akkor válik igazán vonzóvá, ha érdeklődő közönség, szakértő zsűri előtt mutathatják meg tudásukat a fiatalok - vállalva a megmérettetést is. A sikeres angliai koncertturné után most folytatódtak a próbák: versenyre utazott az Aurin 39 ifjú énekese. Karnagyuk Durányik László, zongorakísérőként angliai koncertturnéik szervezője és útimarsallja.

A a baon.hu értesülései szerint, a nagydíjért folyó versenyt a közeli tartományi székhelyen, a 85 ezer lakosú Katerini szabadtéri színházában 22-én (pénteken) este rendezik meg.

Tétre megy a dolog, és ez a tét most kétszeres: eredményes szerepléssel méltón képviselni Kodály szülővárosát, Kecskemétet, illetve megközelíteni, vagy megismételni a kóruscsalád előző sikereit. 2017-ben az Aurin Leánykar a fesztivál versenyprogramjában maximális pontszámmal nyerte meg kategóriáját, és a nagydíjat is kiérdemelte. 2018-ban a kóruscsalád legifjabb tagjai, a Miraculum Gyermekkórus énekesei megismételték a nagyok eredményét.