Galéria a petőfiszállási tanyavilágban

Balkanyar 2024. június 23. 08:23 2024. jún. 23. 08:23

Varázslatos mesevilágba csöppenhet az, aki ellátogat Petőfiszállásra a képzőművészeti galériává alakított egykori tanyasi iskolába. Laczó Ágnes és Kovács Imre művészházaspár ajtaja minden érdeklődő előtt nyitva áll.

Mintegy tíz éve választotta új otthonának a csaknem száz éves tanyasi iskolát Laczó Ágnes és Kovács Imre. A művészházaspár a fővárosból költözött a petőfiszállási tanyavilágba, mert úgy érezték, hogy életük a puszta csendjében tud igazán kiteljesedni. Rengeteg tervvel, ötlettel érkeztek. Elsőként a tanyasi iskola felújításába kezdtek, amely már a végéhez közelít. Az egykori tanteremben kialakított képzőművészeti galériájukat a napokban nyitották meg. - Ennek apropóján látogatott el hozzájuk a baon.hu riportere.
Ágnes és Imre büszkén kalauzol végig mindenkit a megszépült épületben, ahol mindent Imre újított fel. Az épület helyreállításához bontott anyagokat használt és a berendezési tárgyak, bútorok is régiségnek számítanak. Nem siették el a felújítást.

- Imre mindent aprólékosan megtervezett, majd saját kezűleg kivitelezett. Szeretett volna például a padló közepére egy díszt, évekig várt, mire rátalált a kecskeméti vásárban arra a rézplakettre, ami a csodaszarvast ábrázolja és ma már a galéria padlóját ékesíti. Olyan, mint egy titkos bejárat nyitógombja – mondta tréfálkozva Ágnes.

Elmesélték, hogy rendszeresen járják a vásárokat, ahol keresik az iskolaépülethez illő régi bútorokat, berendezéseket. Így találtak rá a csillárokra, kályhaajtóra, gyalupadra, Németországban kidobott ajtóra és más különleges darabra. Ezek legtöbbjét Imre feljavítja, átalakítja. Vannak olyan tárgyaik, amiket még akkor vettek, amikor Budapesten éltek. Akkor még csak sejtették, hogy egyszer jó lesz valamire. Így volt ez egy ablakráccsal is, ami nagyon megtetszett nekik, megvették, de még nem tudták, mi lesz a sorsa. A rácshoz sok-sok évvel később kaptak egy ablakkeretet is és a kettő tökéletesen illeszkedett egymáshoz. A csillárt egy régi kútkerékből és fogaskerékből alkotta meg Imre, de van olyan helyiség, amit a régi, félegyházi rendelőintézet külső burkolatával köveztek ki. Mindketten azt vallják, hogy egy új bútornak, berendezésnek nincs meg az a patinája, ami ezeknek a régi daraboknak van. Nálunk minden tárgynak saját története, lelke van.

Ágnes és Imre tökéletesen kiegészítik egymást a munkájukban is. Míg Imre, vagyis Fanyuvasztó Ferdinánd 100-150 éves bontott faanyagból, hagyományos kézműves technikával rusztikus bútorokat gyárt, addig Ágnes a kimaradt faanyagot használja fel festményeihez. Náluk semmilyen fadarab nem vész kárba, csak átalakul. Lesz belőlük festett állatfigura vagy falikép. Az öreg, szúette fadarabok különös hangulatot adnak Ágnes képeinek.
Laczó Ágnes azonban nem csak fára fest, elsősorban grafikus illusztrátornak tartja magát. Korábban angol nyelven meséket is írt, természetesen a történetek illusztrációit is ő készítette.

Imre is szívesen közreadja tudását. Nemrég jelent meg a Hasznos holmik fahulladékból című kiadványa, amelyben főként gyerekeknek ad tanácsokat, lépésről-lépésre bemutatva, hogyan készítsenek fahulladékból állatfigurát, képkeretet, kulcstartót, gyertyatartót, madáretetőt vagy hajót.

A Laczó Galéria és a Fanyúvasztó Műhely igazi gyerekparadicsom. Szívesen fogadnak osztályokat, csoportokat, hogy kedvet csináljanak a gyerekeknek a barkácsoláshoz és a képzőművészeti alkotáshoz. Ágnes és Imre kedvessége, lelkesedése, szakmai elhivatottsága, valamint a helyszín varázslatos hangulata életre szóló élményt ad a tőlük távozó vendégeknek.