Jótékonysági halfőzés Baján

Balkanyar 2023. május 30. 08:25 2023. máj. 30. 08:25

Pünkösd ünnepére sem maradtak halászlé nélkül a nehéz helyzetben élők: a Bajai Halfőző Lovagrend jótékonysági főzést tartott a Duna szálló előtti sétányon. 160 adag készült a hungarikum rangot viselő étekből.

Nagypál Gábor lovagrendi tag, aki egyben a Bajai Női Kosárlabda Klub elnöke, maga is főzött, valamint segítségül hívta az U18-as csapat tagjait is: a junior játékosok az étel adagolásában, kiosztásában vettek részt.

– Fontosnak tartjuk, hogy a sportolók szociális érzékenységét is fejlesszük az ilyen jellegű akciókkal, a bajai kórház gyermekosztályát is támogattuk már. Halfőzésben is vettek már részt a lányok, hiszen a lovagrend évente legalább két alkalommal főz jótékony céllal. Ezúttal a Bajai Halért felajánlásából 160 adag ponty halászlét főztünk meg (az összes többi hozzávalót a tagok maguk adták), egyeztetve a Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal: nagyobb részét ők szállítják ki azoknak a rászorulóknak, akik betegség vagy egyéb akadályoztatás miatt nem tudnak kijönni a térre, ugyanakkor több család a helyszínen fogyaszthatja el az étket. Gondoskodtunk róla, hogy senki ne távozzon éhesen – mondta Nagypál Gábor.

Csémy László, a Bajai Halfőző Lovagrend elnöke maga is bogrács mögé állt.

– Számunkra nagyon fontos, hogy évente legalább két alkalommal, ünnepekhez kapcsolódva halászlét vagy az ahhoz szükséges alapanyagot adjuk ajándékba azoknak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Hasonló akciókat a jövőben is tervezünk – ismertette az elnök.

A bajahangja.hu kérdésére azt is elmondta: a lovagrend mintegy 28 tagot számlál, köztük nem csak bajaiak, hanem az ország több pontjáról csatlakozott halrajongókat is találni. Céljuk a hungarikummá lett bajai halászlé népszerűsítése, ennek érdekében fesztiválokra, főzőversenyekre járnak, és saját rendezvényeket szerveznek, akár nemzetközi részvétellel is. Terveik között szerepel, hogy a jövőben a vidékről érkező főiskolai és egyetemi hallgatók számára is szervezzenek olyan alkalmakat, amelyek keretében elsajátíthatják a bajai halászlé főzésének alapjait, illetve érdekességeket tudhatnak meg a hungarikumról, amelynek aztán maguk is elvihetik a hírét az ország bármely részébe. (S. B.)