Jubileumi hálaadás Lajosmizsén

Balkanyar 2024. június 22. 12:22 2024. jún. 22. 12:22

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a lajosmizsei Szent Lajos Otthon a napokban – tájékoztatta a baon.hu-t közleményében az intézmény. A családias rendezvényen a munkatársak, a lakók, a hozzátartozók és a meghívott vendégek emlékeztek a múltra, és kérték Isten áldását a jövőre. Az ünnepi szentmisét dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érseke mutatta be.

Az érsek homíliájában a negyedik parancsolatot idézte: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön!” - Ez a parancsolat nem a tizenéves korosztálynak szól főleg, hanem azoknak a felnőtteknek, akiknek gondoskodniuk kell idős szüleikről – hangsúlyozta.

Bábel Balázs kiemelte: itt nemcsak a magány elkerüléséről van szó, hanem arról is, hogy legyenek körülöttünk olyanok, akik segítségünkre vannak betegségünkben és öregségünkben. Felidézte saját családi élményét, amelyből megtapasztalta az idősekkel való szeretetkapcsolat kettősségét: a szeretet az, amely nem akarja, hogy a halál elválasszon bennünket, de a hitből fakadó szeretet az is, hogy bízunk az örök életben való találkozásban.

Basky András, Lajosmizse leköszönő polgármestere személyes kapcsolatát is felidézte köszöntő beszédében, hiszen a fennállás 50 éve alatt végig kapcsolatban volt az otthonnal, így jól ismeri az intézmény működését, a munkatársak szeretetteljes gondoskodását. Kiemelte az idősotthonok szükségességét, hiszen a család a társadalmi változások miatt egyre kevésbé tudja biztosítani a 24 órás ellátást az időseknek. Köszönetét fejezte ki a város nevében mindazoknak, akik az elmúlt 50 év alatt segítették a mizsei időseket.

Barna Tímea intézményvezető elmondta, hogy hálával tartoznak az intézményt három éve fenntartásába vevő Katolikus Szeretetszolgálatnak a folyamatos támogatásért, a megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekért. Kiemelte Bertáné Szőrős Mária telephelyvezető szeretetteljes, határozott és korlátokat nem ismerő, immár több mint 30 éve végzett munkáját. Barna Tímea egy Szent Lajost ábrázoló festményt ajándékozott az intézménynek, hiszen a korábban Nefelejcs házként működő otthon három éve új nevet kapott a szeretetszolgálattól.

A Katolikus Szeretetszolgálat Szent Lajos Otthonában jelenleg 160 fő lakik. Külön részleggel szolgálnak a demenciával élők számára. Az intézményben folyamatos a mentálhigiénés munkatársak jelenléte, a gyógytorna, valamint állandóan elérhető háziorvos is látogatja a bentlakókat. A helyben főzött finom ételek, a zöld környezet és a hangulatos belső terek mind az itt lakók nyugalmát szolgálják – olvasható a közleményben.