Kalocsán ünnepel a lovagrend

Balkanyar 2023. november 28. 11:02 2023. nov. 28. 11:02

Szent Miklós napja egyben a magyar pálinka ünnepnapja is. Az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet.

A magyar pálinka napja alkalmából rendeznek országos ünnepséget december 2-án, 11 órakor a kalocsai Szent István király templomban, amely szentmisével kezdődik. Dr. Mészáros István kanonok, prépost, a templom igazgatója celebrált mise után megszenteli az ország legkülönbözőbb tájairól érkező pálinkákat. A Magyar Pálinka Lovagrend az alkalomra magával hozza Szent Miklós ereklyéjét. Az esemény alkalmából a résztvevők a főszékesegyházban tartott orgonakoncerten vesznek részt, majd Szent Asztrik sírjánál hajtanak fejet. Ezt követően Lakatos György fagottművésznek, az 1991-ben létrehozott Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért alapítójának átadják a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatására összegyűjtött adományt, melyet gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használnak majd fel.

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesületet 2004-ben hozták létre. Az egyesület fő célkitűzése, hogy a Magyarországon közfogyasztás céljából termelt minőségi pálinkákat megismertesse a világgal. Ennek során rendezvények szervezésével, támogatásával kíván hozzájárulni a pálinka előállításához, a magyarországi idegenforgalom fejlesztéséhez. Népszerűsíti a magyar gasztronómiát, öregbíti a magyar pálinkaelőállítás hírnevét, valamint a mérsékelt és kulturált italfogyasztást, s ennek megfelelően a minőségi italfogyasztás irányába befolyásolja a fogyasztói szokásokat.