Kék Madár Fesztivál Kalocsán

Balkanyar 2023. június 2. 10:03 2023. jún. 2. 10:03

Idén is a hagyományos időpontban, június első hétvégéjén rendezik meg Kalocsa legnagyobb kulturális eseményét, a Lakatos György fagott művészhez, a város díszpolgárához, fesztiváligazgatóhoz kötődő Kék Madár Fesztivált. A színházban és a sétálóutcában felállított nagyszínpadon ezúttal is az ország élvonalbeli művészei, zenekarai, együttesei lépnek fel.

A június 2-től 4-ig tartó műsorfolyam annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a Kék Madár ezúttal „zöld fészket rak”, a beteg gyerekek támogatása mellett a környezetvédelmet is a zászlajára tűzi. Ez utóbbiról szólva Madura Tünde és Tóth Dániel szervezők elmondták: a kitelepülő büfések a képződő hulladék mennyiségének mérséklésére új módszert vezetnek be, a fesztivál logójával ellátott „re-poharakba” töltik az italokat. A műanyag poharaknál tartósabb, újrahasznosítható anyagból készült poharak eladásából származó bevétel szintén a beteg gyermekek támogatási alapját gyarapítja.

A környezettudatosság és a zöld gondolat a fesztivált megelőző rajzpályázaton is előtérbe kerül. A környékbeli iskolák két korcsoportjának meghirdetett rajzpályázaton túl egy országos, korhatárhoz nem kötött rajpályázatot is meghirdetnek. Belépőjegy, bérlet idén sem lesz, a részvételre, szabad látogatásra feljogosító, egyben támogató kitűzőket a tavalyival azonos, 500 forintos áron lehet majd a város több pontján megvásárolni, korlátlan számban.

A beteg gyerekek támogatásához utalással is hozzá lehet járulni: Kék Madár Alapítvány a Beteg Gyermekekért, számlaszám: 11996231-06103369-10000001.

A fesztivál kiállítás-megnyitóval kezdődik, a városi galériában a két éve elhunyt Konok Tamás festőművész alkotásaiból nyílik tárlat. Az esti nyitókoncert helyszíne a színház lesz, ahol egyszerre kapnak zenei és irodalmi csemegét a barokk zene és a dzsessz, valamint a kortárs költészet kedvelői. Vivaldi közismert műve, a Négy évszak csendül fel modern feldolgozásban az Erkel Ferenc Kamarazenekar, Baráti Kristóf világhírű hegedűművész és a Jazzation vokálzenekar közreműködésével. Az előadás érdekessége, hogy a közismert zenemű a megszokott forma helyett egy különleges feldolgozásban, „dzsesszesített formában”, énekszólamokkal kiegészülve hangzik el. Az eredetileg instrumentális zenemű tételeihez a KFT együttes szövegíró-zeneszerője, Bornai Tibor írt verseket, amelyeket a Jazzation szólaltat meg. A nyitónap zárásaként a Kék Madár Fesztiválkórus lép színpadra a sétálóutcai nagyszínpadon.

A fesztivál második napján kora este Patrick Süskind műve – a Darvas Iván alakításával ismertté vált színdarab –, A nagybőgő című monodrámát adja elő Klein Viktor. A szombati napot a Sugarloaf koncertje zárja. Az élvonalbeli zenekar – amennyiben az időjárás megengedi – a sétálóutcai fesztiválszínpadon lép fel.

A fesztivál zárónapján a KFT együttes ad koncertet a sétálóutcában. Este lesz Wolf Péter Missa című művének bemutatója, melynek még nem pontosított a helyszíne, de mindenképp szakrális környezetben szólal meg. Lakatos György arról tájékoztatta a baon.hu-t, hogy a szombat délelőtti gyermekprogram – amelyen a pályázatok nyerteseit kihirdetik –, és a népzenei fellépések még nem véglegesek, de amint a megállapodás megszületik, arról is tájékoztatja majd a nagyobb nyilvánosságot.