Kolbászolás Kisszálláson

Balkanyar 2024. február 26. 14:26 2024. feb. 26. 14:26

Kolbászból volt a kerítés is a hétvégén rendezett negyedik kisszállási Hagyományőrző Télűző Disznótoroson. Harmincöt csapat mérte össze tudását, ahol a neves szakértő zsűri nemzetközi szabályok alapján pontozta az elkészült finomságokat.

A legkülönfélébb módon készültek a finomságok, még kerékpárral is töltötték a kolbászt. A vármegye 119 településéből minden negyedik helyen szerveznek évente valamilyen hagyományőrző télűző gasztronómiai rendezvényt, de mind közül Kisszálláson vett részt a legtöbb csapat, szám szerint 35 társaság a kolbásztöltő versenyen.

Ma már nagyon kevesen tartanak otthon jószágot, nagyon kevés azok száma, akik otthon vehetnek részt ilyen falusi disznóvágáson, ezért is fontosak az ilyen hagyományőrző gasztronómiai rendezvények, amelyek nem mellesleg nagyon jó közösségépítő események is – hangozott el a rendezvényen.

A hattagú zsűri tagja volt Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség dél-alföldi régiójának elnöke, aki elmondta: négy évvel ezelőtt, amikor útjára indították a kisszállási Hagyományőrző Télűző Disznótoros fesztivált, sokan nem gondolták, hogy évről évre egyre több résztvevője lesz és egyre magasabb színvonalon tudják megrendezni.

– A tavalyi évhez képest sokkal szebb terített asztalokat készítettek a résztvevő csapatok, az ilyen versenyeknek az is célja, hogy próbáljuk tanítani a versenyzőket. Az a nép, amely nem ápolja múltját, nem érdemli a jövőjét. A kisszállásiak ápolják a múltjukat, a népszokásaikat, hagyományaikat, és erre büszkék kell, hogy legyenek – húzta alá a zsűri elnöke, akik szerint a finom ételekkel terített fehér asztal a béke szigete is egyben.

Németh József a kolbászkészítéshez szükséges praktikus tanácsokkal is ellátta a résztvevő csapatokat, például hogy mennyi sót és paprikát tegyenek bele, tartsák be a fűszerek arányát, és vigyázzanak, hogy ne süssék túl a kolbászt. Elmondta azt is, hogy a nemzetközi versenyek szabályai szerint zsűriztek, eszerint voltak arany-, ezüst- és bronzérmes kolbászok.

– A legszebben terített asztalért járó díjat a Jóbarátok csapata, a legfiatalabbaknak járó díjat az Új hús csapata, a leghagyományosabb ízek szerint készült kolbászért járó díjat a kiskunhalasi Modinvest Kft. csapata, a zsűri különdíját Mintál Béla és családja vehette át, míg a több mint tíz aranyérmesre minősített kolbászkésztő csapat közül az abszolút győztesnek járó vándorkupát a Kisszállási Polgárőr Egyesület kapta meg, amit a tavalyi győztes, önkormányzat csapatától szereztek meg – közölte Rozsnyai Attila polgármester, a baon.hu tudósítása szerint. A település vezetője beszámolt arról is, hogy az általa a versenyen viselt és dedikált kötényt több mint ötvenezer forintért sikerült elárverezniük, a befolyt összeget a jövő évi kolbásztöltő verseny szervezésére költik a rendezők.