Kossuth kecskeméti toborzója

Balkanyar 2023. szeptember 26. 14:36 2023. szept. 26. 14:36

Százhetvenöt évvel ezelőtt, 1848. szeptember 25-én érkezett Kecskemétre Kossuth Lajos, akit a városháza épületében fogadtak a város akkori elöljárói. Tegnap (hétfőn) ezt a jeles eseményt elevenítette fel a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület a főtéri Kossuth szobor előtt.

Az eseményen elhangzott: innen ment tovább Kossuth Lajos és kísérete a vásártérre, amely a mai Béke Általános Iskola helyén volt. Itt hangzott el híres kecskeméti toborzó beszéde. Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus megemlékezésében elmondta: a 175 évvel ezelőtti esemény célja az önkéntesek toborzása volt a szabadságharc védelmére.

Ádám András helytörténeti kutató részleteket olvasott fel Kossuth Lajos toborzó beszédéből, amely hatására Kecskemét és környékéről több ezren vonultak be nemzetőrnek. Ennek a látogatásnak később nagy szerepe volt abban, hogy az 1848/49-et követő évtizedekben Kossuth és a szabadságharc kultusza jelen volt a városban.

Az 1848-as emlékezetes esemény is megerősítette azt a szándékot, hogy Kossuth Lajos halála után szobrot állítsanak a város központjában. Telcs Ede szobrászművész alkotását 1906-ban avatták fel. Vitéz Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja – a hiros.hu beszámolója szerint - kiemelte, ennek a beszédnek köszönhetően 175 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Honvédség is. A beszédek után a résztvevők elhelyezték a szobor előtt az emlékezés koszorúit.