Krisztus Arca - Kiskunhalason

Balkanyar 2023. március 28. 11:14 2023. márc. 28. 11:14

Az újszandeci (Nowy Sacz - Lengyelország) bazilikában őrzött Krisztus Arca című kegykép újabb másolata érkezett Halasra, a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően. A képet a közelmúltban, a felsővárosi Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia templomában Talapka István esperes, plébános áldotta meg és helyezték el ünnepélyesen.

A kegyképet Kuris István László alpolgármester, a Jézus Szíve templom kántora hozta el Kiskunhalasra az újszandeciek ajándékaként. A kép első másolata már korábban megérkezett Halasra, amely az alsóvárosi Szent Péter és Pál Római Katolikus Főplébánia templomában van elhelyezve.

A legendák egyike úgy szól, hogy egy 1680-ban lejegyzett elbeszélés szerint vélhetően Leo herceg kapta a képet apósától, IV. Béla magyar királytól. A herceg a képet felajánlotta egy jámbor remetének, aki tovább ajándékozta azt az újszandeci ferences kolostornak. Nagyobb történelmi alapja lehet ennek a legendának, mert a ferences kolostort 1297-ben alapították és abban az időben Leo herceg ott tartózkodott. De ma nincs hiteles, kézzel fogható forrás a kép eredetéről, mert 1486-ban Újszandec városát nagy tűz sújtotta, amelynek során a régi feljegyzések, dokumentumok is elpusztultak. De a kegykép megmenekült.

1845-ben XVI. Gergely pápa teljes búcsú elnyerését engedélyezte a híveknek az Úr színeváltozásának ünnepén. Azóta minden évben augusztus 6-án tízezrek keresik fel a kegyképet, hogy Krisztushoz imádkozzanak előtte.

1970-ben Karol Wojtyila krakkói érsek (Szent II. János Pál pápa) főcelebránsa volt annak a szentmisének, amikor a kegyképet a ma látható helyére, az újszandeci bazilika főoltárba helyezték.

A leírások szerint a kegykép ma is számos csodás gyógyulásnak és kegyelemnek a tanúja, sokan számolnak be ilyen esetekről. (Forrás:baon.hu)