Kunsági mentőcsapatok gyakorlata

Balkanyar 2024. április 12. 11:52 2024. ápr. 12. 11:52

A Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó négy járás önkéntes mentőszervezeteinek nemzeti minősítő gyakorlatát tartották meg a napokban. A próbatételen részt vettek a Tüzes Kunok (Kiskunhalas járás), a Felső-Bácskai Önkéntesek (Jánoshalma járás), a Kiskunmajsai és a Kiskőrös Járási Mentőcsoportok.

A próbatétel célja az önkéntesek felkészítése, képességeiknek felmérése volt, egy ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárás okozta helyzet kezelésére, a mentésben való részvételre, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek támogatására fókuszálva. Az összetett mentési és védekezési gyakorlat során a jelenlévők a hivatásos egységekkel karöltve végezték a kijelölt feladatokat - tudatta a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyakorlat forgatókönyve alapján sor került vezetési és logisztikai pont kialakítására, kidőlt fák eltávolítására, lakóépület megrongálódott tetőszerkezetének helyreállítására, vizek kártétele elleni védekezés keretében szivattyúzási, homokzsákolási munkákra, valamint villámcsapás okozta erdőtűz oltásához kapcsolódó feladatok végrehajtására. Ezen felül az önkéntes csapatok tagjai felderítést, sérültek helyszíni ellátását és a sérültek bázisra történő szállítását is elvégezték.

A halasmedia.hu információi szerint, Szabó Antal alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a Minősítő Bizottság elnöke, illetve Wicker Balázs alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Szávay Luca Veronika főhadnagy, a Tiszakécskei járás katasztrófavédelmi megbízottja, mint a minősítő bizottság tagjai a mentőcsoportok munkáját sikeresnek értékelték.