Kunszentmiklósi kerámiák közszemlén

Balkanyar 2023. május 23. 08:28 2023. máj. 23. 08:28

Székely Gábor kunszentmiklósi helytörténész gyermekkora óta gyűjti a népi kerámiákat. A míves alkotások régóta porosodtak a Felső-Kiskunsági Emlékek Házának raktárában, mígnem a kiskunfélegyházi Bánkiné Molnár Erzsébet történész Tószegi fazekasság című könyvét olvasva, a magángyűjtő az év elején úgy határozott, közszemlére teszi féltve őrzött kincseinek egy részét.

Népi kerámiák a kiskunsági vásárokból című kiállítás a közelmúltban nyílt meg a Puszta Hangja Egyesület rendezésében a Felső-Kiskunsági Emlékek Házában. Az elmúlt hónapokban több, mint ezer ember tekintette meg az időközben folyamatosan bővülő anyagot. Volt több olyan érdeklődő szakember is, aki a határon túlról érkezett Kunszentmiklósra.

– A kunsági városba a XIX. század elejétől, az ország szinte minden tájáról érkeztek fazekasok, akik a kocsiderékból árulták termékeiket. A népi kerámiák népszerűsége az 1980-as évekig tartott, bár a régi darabok még ma is keresettek a gyűjtők körében. A most kiállított anyag csaknem két évszázadot ölel fel. A bizonyítottan legrégibb kerámia 1812-ből származik. – mondta el a baon.hu hírportálnak a helytörténész.

Székely Gábor megszállott gyűjtő, kutató ember, több mint négy évtizede rajong a régiségekért. Az első tárgy, amibe beleszeretett, egy régi, kézzel festett kerámiaedény volt, ebben árulták a gazdasszonyok a lekvárt a fülöpszállási piacon.

– A népi kerámiák iránti csodálatom végig kísérte életem. A kollekcióból most első ízben mutattam be háromszázat, helyszűke miatt „raktártárlat” jelleggel. A kiállítás anyagában bronzkori, avarkori, középkori kerámiaedények is láthatók. Egyik érdekesség az 1812-es gyertyamártogató, az 1849-ben készült butella, aminek egyik oldalán korpusz, másikon „mindennapos ájtatos gyakorlás” felirat olvasható. A talán legrégibb - bár erre máig nincs igazi bizonyság - egy avarkorból eredeztethető gyümölcsmosó, vagy tészta mosó lyukacsos agyagedény. Ez utóbbi egy idős asszony hagyatéka volt, amit a hozzátartozók állítása szerint az eke vetett ki földből, s az „új tulajdonosa” haláláig használta gyümölcsmosásra – sorolta Székely Gábor.

A kiállított anyagban szinte minden megtalálható a csalikancsóktól kezdve a kuglófsütők, kacsakoporsók, tarkedlisütők, szűrők, hatalmas tésztagyúró tálak, bödönök, miskakancsók, bögrék, kanták, tejesköcsögök, gyermekjátékok és a kulacsokon át a míves dísztányérokig. A tárgyak eszmei értékét növeli, hogy sok esetben a mester és a megrendelő neve, humoros szövegek, vagy az évszám is szerepel a cseréptermékeken. A régi vásárok hangulatát korabeli festmények őrzik.

– Bánkiné Molnár Erzsébet könyve döbbentett rá, milyen jelentős kerámiakincs birtokában vagyok. Ötszáz darabos gyűjteményemben számos kuriózumnak számító tárgy található. Jelenleg azon dolgozom, hogy rendszerezzem az anyagot és beazonosítsam származási helyüket és idejüket, amihez szakemberek segítségét kérem. Szeretném elérni, hogy az anyag a későbbiekben mindenki számára hozzáférhetővé váljon, jobb esetben könyv formájában is elérhető legyen. Ehhez persze anyagi hátteret kell találnom – tette hozzá Székely Gábor.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, az időszaki kiállítás előzetes bejelentkezés alapján őszig látogatható. Telefon: 20/248-03-11 vagy 76/550-264.