Megpezsdült az élővilág Halason

Balkanyar 2023. május 25. 09:58 2023. máj. 25. 09:58

A csapadékos tavaszi időjárásnak és a Dong-éri-csatorna duzzasztásának köszönhetően, Kiskunhalas területén több millió köbméter vizet sikerült visszatartani, ami gazdag vízi élővilágot teremtett a csatorna „árterületén” – adta hírül a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület.

A visszatartott víz közvetlenül táplálja a jelenleg víz alá került csatorna menti réteket, a Csetényi Élménypark tórendszerét, a Jókai utcai rekultivációs és horgásztavakat, valamint a járószéki víztározó kiterjedt területét. A duzzasztott csatorna közvetve is pozitívan hat a csatorna távolabbi környezetére. Jó példa erre, hogy a közeli védett Fejetéki-mocsárban található talajvízfigyelő kutak szintmozgása bizonyos fokig lekövetik a csatorna vízszintjét és igaz ez a csatornát övező talajvízszintekre is. A duzzasztás következtében elárasztott területeken szinte azonnal berobbant az élet – tudatták a halasi környezetvédők.

Ennek köszönhetően számos védett, vízhez kötődő növény- és állatfaj jelent meg az újranedvesített területeken. A természetvédők szerint a Dong-éri-csatorna duzzasztása felhívja a figyelmet a vízmegtartás fontosságára. A szakaszos duzzasztás nélkül, jelenleg a csapadékosabb időjárás ellenére sem lenne víz a csatornában. Ezt bizonyítja, hogy a környék egyéb csatornái – Göböljárási, Alsószállási, Rekettye-Bogárzó – a sok eső ellenére is szárazak, állapították meg az egyesület szakértői.