Nagyszülők, unokák és Petőfi

Balkanyar 2023. május 22. 10:19 2023. máj. 22. 10:19

A Kecskeméti Nyugdíjas Szövetség és a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola által meghirdetett, háromfordulós Petőfi műveltségi vetélkedő döntőjének a kecskeméti tanintézet adott otthont a napokban.

A vetélkedőt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar kultúra napján, januárban indították útjára. Négyfős csapatok jelentkezését várták 3 kategóriában: nyugdíjasok, nyugdíjasok és unokák, illetve 12 és 17 év közötti diákok. A felhívásra 43 csapat (több mint 170 fő) jelentkezett: 20 nyugdíjas, 16 diák és 7 vegyes összetételű közösség.

Az első két forduló online történt. A komoly kutatómunkát, kreativitást igénylő feladatokat magas színvonalon oldották meg a versenyzők. A döntőben pedig, amely egy változatos irodalmi délelőtt élményét adta, 9 csapat mérte össze tudását a Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus által vezetett zsűri előtt. Amelynek tagja volt még Csombor Teréz színésznő, Gáspár Dávid, előadóművész, Kovács Dénesné magyartanár, Libor Zoltán költő, magyartanár, Pusztai Tamásné zenepedagógus és Vass-Eysen Ábel drámapedagógus.

A versenyzők Kecskemétről, Petőfiszállásról és a partiumi Nagyszalontáról érkeztek. A résztvevőket a szervezők mellett dr. Fekete Gábor, a kecskeméti önkormányzat Értékmegőrzési Bizottságának elnöke és a Vásárhelyi Pál Általános Iskola Galagonya Együttese köszöntötte. A döntőben nem csak az életművével volt jelen Petőfi. Kiemelt vendégként „a mi Petőfink", Bánföldi Szilárd színművész személyesítette meg a költőt.

A totóval, versmondással, versfelismeréssel, Petőfi-versek eléneklésével is gazdagított, izgalmas vetélkedő után a Resti Kornél Zenekar hívta a résztvevőket zenés időutazásra a halhatatlan Petőfivel.

A nemzetközivé terebélyesedett verseny első helyezettje a Széktói Nyugiklub csapata lett. Második helyen a Könyvbarátok versenyzői, a harmadik helyen pedig a Jókai Klub I. csapata végzett. A zsűri különdíját a nagyszalontai Sandri és Jankó követői néven versenyző, unokákból és nagyszülőkből álló csapat, valamint a Petőfi-iskola fiú csapata, a MóQsmajmok kapta. (Forrás: keol.hu/Láng Mari)