Nyári diákmunkák Bács-Kiskunban

Balkanyar 2024. június 29. 13:29 2024. jún. 29. 13:29

Már lehet jelentkezni diákmunkákra Bács-Kiskun vármegyében is. A 2013 óta működő program keretében – július elejétől augusztus végéig – elsősorban az önkormányzatoknál, de a turizmusban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is foglalkoztatják a fiatalokat. Idei újdonság az erdőgazdálkodás. A részleteket Kollár Péter, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője osztotta meg a Rádió 1 Gong Téma című műsorában a napokban.

Kollár Péter főosztályvezető elmondta: 2024-ben ismét folytatódik az államilag támogatott diákmunkaprogram, melynek célja, hogy a fiatalok korai munkatapasztalatot szerezzenek, miközben jövedelemhez juthatnak. Tavaly a megyében mintegy 1400 diák élt a lehetőséggel. Idén is több mint ezerre számítanak.

A regisztráció már június közepén kezdetét vette, az érdeklődők a Bács-Kiskun vármegye 11 foglalkoztatási osztályán, 11 járásban, a megszokott helyen érik el a lehetőségeket. Ugyanitt jelenthetik be igényüket a foglalkoztatók is.

A célcsoport a nappali tagozaton tanuló 16-25 éves korosztály. A foglalkoztatásuk július 1. és augusztus 31. között zajlik. Általában ez 2-4 hetes időtartamot jelent egy-egy diáknál. A programra Bács-Kiskunban 195 milliót fordítanak. Mivel 25 év alatti fiatalok az érintettek, így számukra idén is SZJA-mentes a bér, ez 15 százalékos kedvezményt biztosít. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében bruttó 244 ezer, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében bruttó 200 ezer forint lehet.

A diákmunkaprogramnak két pillére van: az önkormányzati és a szolgáltatási-gazdasági szektor. Kiemelkedik az önkormányzati pillér, melynél a legnagyobb a foglalkoztatási arány.

Az önkormányzatok már kitapasztalták azokat a foglalkoztatási lehetőségeket, ahol bevonhatják az érdeklődő diákokat. Az adminisztrációs terület mellett különböző szolgáltatásokban is alkalmazzák őket, például információ nyújtásban, idősgondozásban, illetve a parkok és egyéb épületek felújításánál, korszerűsítésénél. Az önkormányzati szektorban maximum napi hat órát foglalkoztathatják a fiatalokat.

A másik pillérhez tartozik a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás, illetve az idei újdonságként megjelenő erdőgazdálkodás. A gazdasági szférában nyolcórás foglalkoztatásra nyílik lehetőség, viszont itt a munkáltatóknak 75 százalékos szinten nyújtanak támogatást a foglalkoztatáshoz. Így ugyanazok a támogatási összegek jelenhetnek meg mint az önkormányzati pillérben.