Szárnyal Baján az alkotókedv

Balkanyar 2024. július 21. 08:21 2024. júl. 21. 08:21

Régi álma volt Vass Zsuzsanna kézműves-fafaragónak egy olyan gyerektábor életre hívása, ahol az ifjú korosztály képviselői közösen, szabadon alkothatnak, sok kedvező élménnyel gazdagodva. Így indult útjára hét évvel ezelőtt az Ügyes kezek alkotótábor, amely az elmúlt esztendők 25 turnusa alatt gyermekek tucatjainak nyújtott lehetőséget az aktív kikapcsolódásra, megélve a közös alkotás örömét.

Ha mostanában a Petőfi-szigeten, a Napsugár Szálló és Kempinghez tartozó Hungarikum udvar felé sétál valaki (vagy épp ebédelni tér be az étkezdébe), és ott az árnyékban elmélyülten alkotó gyerekek csapatát véli felfedezni, az egyáltalán nem a véletlen műve. Ezen a nyáron már három turnusba tömörült gyerek ismerkedhetett meg különféle kézműves-, illetve barkácstechnikákkal, és hátra van még két hét.

– A szülők már egymás között terjesztik a hírt, igen hamar betelnek a helyek. Átlagban húsz gyereket tudok fogadni egy-egy turnusban, sok a visszajáró. Vannak, akik minden évben eljönnek egy hétre, de olyanok is, akik egy adott nyári időszakban több hétre is bejelentkeznek, és persze, minden évben jönnek újak is – mondta Vass Zsuzsanna, aki hét évvel ezelőtt Kránitz Ildikó üvegfestő-pedagógussal közösen indította útjára a tábort. A Bajai Festők és Kézművesek Egyesülete (amit a táborvezető elnökként igazgat) tagjai rendszeresen jönnek foglalkozásokat tartani a 6-12 éves gyerekeknek, a felügyeletben pedig közösségi szolgálatos diákok segítenek, akik szintén az egykori táborosok közül kerülnek ki.

Minden tábornak megvan a maga jól megtervezett, felépített és írásba foglalt tematikája, ami persze a gyerekek igényei, elképzelései és a csapat összetétele, valamint a vendégoktató függvényében is változhat. A környezettudatosság azonban elmaradhatatlan tematika, erre minden héten legalább egy napot szánnak.

– Nagyon fontosnak tartom tudatosítani a gyerekekben, hogy óvnunk és védenünk kell a környezetünket, annak terméseit pedig felhasználhatjuk az alkotó folyamatokhoz. Az újrahasznosítás is fontos, mindig tanítok ilyen irányú technikát is. A tábor elején megkérdezem a fiatalokat, mit szeretnének: minden nap elmesélni otthon, hogy mivel foglalkoztunk, vagy titokban tartani, és csak az utolsó napon, kiállítás keretében mutatni be az elkészült alkotásokat. Az esetek döntő többségében a titoktartást választják, így péntek délután úgy búcsúzunk el egymástól, hogy a szülőknek minikiállítást rendezünk, illetve a csoport képességeinek függvényében kis műsorral is készülünk. Ezen a héten ékszerbemutató lesz – árulta el a titkot a táborvezető.

Ebben a turnusban ugyanis szépséges karkötők is készültek, szaténszalagra sorakoztatva a gyöngyöket és egyéb aprócska figurákat, kinek-kinek az ízlése és elképzelése szerint. A felhasznált anyagokat saját készítésű tároló dobozkákban tartják.

Az alkotói folyamatot minden nap megszakítják, illetve felváltják a közösségi, ügyességi, mozgásos és logikai játékok is, és persze nem maradhat el a szinte naponkénti megmártózás sem a Sugovicában. Ez a hőségriadó idején különösen fontos, de a folyadékpótlásra egyébként is nagyon odafigyelnek.

– Nálunk nagyon jó a csapatszellem, a nagyobbak odafigyelnek a kicsikre, kísérik, óvják őket. A melegben egyébként is nagyon fontos figyelni egymásra is. Az a tapasztalat, hogy bár nagyon szeretik a közösségi játékokat, de ha választani kell, akkor mindig inkább az alkotó munkát választják, és teljesen komolyan veszik, mert minél több technikát szeretnének elsajátítani – mondta a bajahangja.hu-nak Vass Zsuzsanna.