Színészek a mizsei tanyán

Balkanyar 2023. június 2. 10:12 2023. jún. 2. 10:12

Csend, béke, nyugalom és friss vidéki levegő. Ilyen csodálatos környezetben éli mindennapjait Csapó Virág és a párja, Kocsis Pál. A Hazatalálsz két színésze immáron hét éve költözött Lajosmizsére, ahol egy külterületi ingatlant vásároltak. A kúria korábban a kétszeres Kossuth-díjas magyar színészóriás, Bessenyei Ferenc birtoka volt, ahol élete utolsó éveit töltötte.

- 2016-ban költöztünk ide Palival és a három lányunkkal. Bár én és a párom is városban nőttünk fel, mindig vidékre, a természetbe vágytunk. Előtte Kaposváron laktunk, mert az ottani színházban dolgoztunk. Abban a házban a két kezünk munkája benne volt, kis kert is tartozott hozzá, de ott csak a kutyáink fértek el. A lányainknak az volt a szülőházuk, és megviselte őket, amikor költöznünk kellett nyilatkozta Csapó Virág a Blikknek.

A családnak azonban muszáj volt tovább állnia, a színészpárnak ugyanis véget ért a munkája Kaposváron, és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházhoz szerződtek. Amikor új otthon után néztek, nyugodtabb környezetre vágytak, de arra nem gondoltak, hogy egy huszonegy hektáros tanyán fognak majd kikötni.

- Amikor viszont megláttuk ezt a helyet, azonnal beleszerettünk. Magával ragadott a varázsa, az a csend és béke, amit áraszt. Amikor először megnéztük belülről, akkor szembesültem azzal, hogy ez az ingatlan korábban Bessenyei Ferencé volt, és a felesége árulta. A garázsban ugyanis végig ki voltak akasztva a fotói. Mint megtudtuk, a nejével közösen építették a tanyát a kilencvenes években, és egészen Bessenyei életének a végéig volt ez a hely az otthonuk. Ők húzták fel az épületeket, rakták le a térköveket és ültették azokat a fákat és bokrokat, amik most is láthatóak az udvaron.

– Én nem vagyok az a korán kelő típus, de a párom igen, így ő már reggel hatkor az állatoknál kezd. Kiengedi a tyúkokat, és mindenkit megetet, megitat. Után indulunk a színházba vagy forgatni, szerencsére innen Kecskemét és Budapest is 40-50 percre van autóval. Ha pedig itthon vagyunk, általában kint dolgozunk, mert egy ilyen helyen mindig van munka. Adott esetben délelőtt még koszos talicskát tologatok, este pedig kisminkelve állok a színpadon, de szeretem ezt a kettősséget – mondta a színésznő, aki nem tagadja, egy ilyen gazdaság fenntartása bizony nagy kötelezettséggel is jár. Ritkán jutunk el pihenni, és olyankor is előre meg kell mindent szervezni, hiszen az állatok nem maradhatnak egyedül. Meg szoktuk kérni az egyik barátunkat vagy a lányokat, hogy addig segítsenek nekünk.

Bármennyire is nagy teher egy ilyen tanya gondozása, amikor Virág csillogó szemekkel, mosolyogva simogatja lovát, rajongással veszi kézbe a pár napos csibéit, eteti kézből juhait vagy ölelgeti két kutyáját és három cicáját, az ember megérti, mennyit tud adni egy ilyen környezet...