Szövetségben indul az ellenzék?

Balkanyar 2023. május 18. 10:54 2023. máj. 18. 10:54

Egyik pártnak sem tagja. Háttéremberként dolgozott eddig, több kampányban is szervezőként segítette a kecskeméti ellenzéki együttműködést. Szövegeket ír, programot alkot, ha kell, cipekedik. A városi közgyűlés mellett működő Értékmegőrzési Bizottság külsős tagja 2021 óta. Kisházi Antóniát a közelmúltban választották meg a Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnökének. Vállakozó, s míg fel nem számolta az Orbán-kormány a szabad tankönyvpiacot, nyelvkönyvek kiadásával és terjesztésével foglalkozott. Diplomáját az ELTE-n szerezte, korábban idegenvezetőként is dolgozott.

2019-ben az ellenzék, bár nem nyerte meg a választást Kecskeméten, de szinte döntetlenre hozta a meccset. Ez akkor nagy meglepetést hozott helyben. 2022-ben az országgyűlési választáson ennek ellenére a két ellenzéki kecskeméti jelölt, Kopping Rita és Bodrozsán Alexandra eredménye messze elmaradt a fideszes jelöltekétől. Az újabb 2/3-ot szerzett Fidesz ezután találta ki azt, hogy a jövő évi őszi önkormányzati választásokat májusban, az európai parlamenti választásokkal egyszerre bonyolítja le.

A Fidesz 2019-ben Budapesten kívül több mint tíz megyei jogú várost is elveszített. A 2024-es választások tétje ezért óriási. A magyar gazdaság a válság erős jeleit mutatja, a bérek reálértéke csökkent, a beruházások elmaradnak, sokat le is kellett állítani. Orbán miniszterelnök propagandájában mindezért a háborún túl Brüsszel és a nyugati világ a felelős. Az ellenzék szerint viszont minden baj oka, maga Orbán Viktor. Summázva így fut neki az ország és Kecskemét az újabb választásoknak.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnökét, Kisházi Antóniát kérdezte a minap a kecsup.hu hírpoltál az ellenzékről, a politikai teljesítményről, a jövő évi önkormányzati választásról és a Kecskemét előtt álló kihívásokról.

- Nem vagyok párttag. A szövetségnek eddig is voltak civil tagjai a jól ismert politikusok mellett. A civilek közül én vagyok az egyik. A szövetség év eleji közgyűlésén a többség engem talált alkalmasnak – mondta az elnök.

Kisházi elnökké választása egyébként nem papírforma volt, ugyanis nem szűk körben döntöttek személyéről, hanem a szövetség minden tagját (párttagokat és nem párttagokat) magába foglaló közgyűlésen. Az sem volt tehát kizárva, hogy ne valamelyik párt adja az ellenzéki ernyőszervezet vezetőjét.

- A kecskeméti ellenzék egyik szlogenje a „Jobban tudjuk csinálni”, látható ma is a 2019-es választási kampány óta a molinóin. Mit tud az ellenzék kisebbségből jobban csinálni?

- Akinek a hatalom a kezében van, az tud valójában dolgokat megcsinálni. A város egészét illetően az ellenzéknek mégis van lehetősége feladatokat végrehajtani. A szövetség 2019-ben hat körzetet elnyert és három listás helyet. Képviselőink ellenzékiségük ellenére a saját területükön, a belvárosban, a Petőfivárosban, a Vacsi közben és a Széchenyivárosban tudnak bizonyítani és együttműködővé tenni a szereplőket. Még akkor is, ha ez egy olyan egyesület, ahol az, aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére elv nem működik. A döntéseket előzetesen megelőzi egy egyeztetés, majd ezt követi a cselekvés. A külső szemlélőnek mindez kevésbé hatékonynak tűnhet a központilag kiadott utasítással szemben, de magam inkább azt vallom, hogy a dolgok legyenek alaposan előkészítve és a döntések megegyezésen alapuljanak. A mi szövetségünkön belül a pártelnökök között jó a kapcsolat.

- Mi az elnök feladata?

- Itt nem a személyem a fontos, hanem az, hogy tudjam segíteni a szövetségért tenni akarók munkáját. A kis, de a nagyobb építőkockák is a helyükre kell, hogy kerüljenek. Jövőre választások lesznek. Erre készülünk.

- Együtt fognak indulni a kecskeméti ellenzéki pártok?

- A mostani állapot szerint mindenképpen. A feladatom az, hogy segítsem a közös indulást. Ha nem is gondolkodnak mindenről egyformán a tagpártok, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület közgyűlésének többsége az általam felvázoltakat támogatta, ez pedig azt jelenti, hogy szövetségben indul az ellenzék.

- Kényszerből vagy jól felfogott érdekből?

- Egyrészt jól felfogott érdek a kényszer. Másfelől ezek a szereplők régóta ismerik egymást, egyfajta bizalmi hálózat is kiépült közöttük. Az egyesület kezdő és nem kezdő politikusokból áll, akik eltérő pártokból érkeznek. Nem csak meg kell védeniük a saját álláspontjukat, hanem el is kell fogadniuk a mások döntését. Ezt hatalmas dolognak tartam. Ez egy normális közélet velejáró kellene, hogy legyen.

- 2019 óta a választók nagyobb politikai aktivitást vártak a szövetségtől.

- Néhány hónapja vezetem a szövetséget, tisztelem az előző vezetés munkáját, de a választási év előtt már a jövőre kell minden energiánkat fordítani. Elindult a jelöltek kiválasztása, gőzerővel dolgozunk, hogy a legjobb jelölteket állítsuk ki. És várják a választók azt is, hogy világosan elmondjuk számukra, milyen városban gondolkodunk, mitől lenne élhetőbb Kecskemét. Egyesületünk politikusai a közgyűlésben aktívak, ahogy a körzetükben is. Például Tóth Szilárd Vacsi közi képviselő annyira aktívan lépett fel a közgyűlésben, hogy a Fidesz-KDNP korlátozta a napirendre vehető kérdések/interpellációk lehetőségét. Aktív a terepen Király József, Dobos József, Kopping Rita, ahogy a közgyűlésben Lejer Zoltán és Vancsura István, Török Józsefné is. Az ellenzékiek igenis tudták tematizálni az elmúlt években a város politikáját, Bodrozsán Alexandra vagy Józsa Bálint és Király József olyan ügyeket vetettek fel, amik érdeklik a kecskemétieket.

- Milyen a Kecskemét képe?

- Szociálisan érzékeny. A „tanítsuk meg halat fogni” elvet képviselem. Sokkal célirányosabban kellene megközelíteni a szociális ügyeket. A roma misszióra is nagyobb gondot kellene fordítani, és ebben a mainál nagyobb részvétel hárulhatna az egyházakra. Mondom ezt katolikusként. Legyen normális tömegközlekedés és az utak legyenek rendben. Azzal, hogy megemelték a parkolás árát, láthatóan a parkolási gondokat nem oldották meg. Az ingyenes közösségi közlekedésre tehetnénk kísérletet, de már az is előrelépés, ha a pályakezdők munkába járását ingyenes bérlettel segítenénk. A belvárost nem tömeges autózásra tervezték, az autókat nem befelé, hanem kifelé kellene terelni onnan. Erről bátran meg kell kérdezni az embereket, ki kell nyitni a kérdést előttük, hogy miről tudnak lemondani, amitől élhetőbbé tehető a város. Amíg ez nincs rendesen kibeszélve, addig építési stop sem lenne kizárható. Vannak ugyanis szolgáltatások, amik a belvárosból kiköltöztethetők volnának, amit a központtól távolabb élők könnyebben érhetnének el. A foghíjtelkek és az üresen álló ingatlanok, üzletek, boltok a központban szintén azok a megoldandó ügyek, amikre évek óta nincs megoldás.

- És a helyi demokrácia ügye! A közmeghallgatások számát nem csökkenteni kellene, hanem újragondolni, kinyitni, interaktívabbá tenni, hogy minél több ötlet, javaslat érkezzen az önkormányzathoz. Ezért a szövetség tagjai várospolitikai kérdésekkel fognak hamarosan standolni az utcákon. Városunk az élhetőség szélére sodródott, ezért eljött az idő, hogy többeket megkérdezzünk a helyi valós ügyekkel kapcsolatban. A szakemberek javaslatait és a városlakók tapasztalatait, illetve a döntéshozók szándékait össze kell vetni.

- Politikai verseny van és lesz, régi és új szereplők egyaránt szeretnének helyet szerezni a közgyűlésben. A szövetség bővülhet további helyi pártokkal?

- Egyesületünk önkéntes együttműködésen alapul. Nem zárja ki szabály azt, hogy további pártokat és civileket bevonjunk az együttműködésbe. (Forrás: kecsup.hu)