Táncos tassi tábor

Balkanyar 2022. július 4. 08:26 2022. júl. 4. 08:26

A néptánctanulás jegyében szervezett nyári tábort a közelmúltban a Tassi Kulturális Egyesület, a tizenéves korosztály számára, a Duna-parti Ifjúsági Táborban.

– A tábor megrendezését pályázati forrásból valósította meg egyesületünk, ahol a népi tánc kapta a főszerepet. A gyermekek a Kunszentmiklósi Néptáncegyüttes, illetve a szalkszentmártoni Szederinda Néptánc Egyesület tagjai és Ivanics László irányítása mellett sajátították el az alapokat. Emellett a kézművesség rejtelmeibe is belekóstolhattak a táborlakók. Ujszászi Erika a mézeskalács-sütéssel, levendulatasakok készítésével ismertette meg a helyi és a szalkszentmártoni gyermekeket, Kozma Ilonától kosárfonást, Szűcs Sándortól pedig a szalmagyűrűk megformálásának módját sajátították el. Vendégünk volt Berecz András ének- és mesemondó, valamint Lui bűvész is – mondta el a baon.hu hírportálnak Baranyi Zoltánné, a Tassi Kulturális Egyesület vezetője.

A tizenkilenc éve alakult kulturális egyesület az első közhasznú civil szervezet volt a településen. A tagság kiemelt célként tűzte ki, hogy a községükben élő gyermekek, fiatalok, felnőtt és idős korosztály számára kulturális, hagyományteremtő, képességfejlesztő programokat szervezzen, összekapcsolva tevékenységüket a természet- és egészségvédelemmel, illetve a környezetszépítéssel.

– Mindig arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint valamennyi korosztályt kiszolgáljunk programjainkkal. Nem volt ez másképpen az idén sem. Tavasszal az alsó és a felső tagozatos diákoknak zenés előadásokat szerveztünk gyereknapra. Folyamatosan tartunk kézműves-foglalkozásokat a fiataloknak. Nyertünk egy kétmillió forintos támogatást a Magyar Falu Program pályázatán. A rendelkezésre álló összegből légvárat, sátrakat, padokat, focikapukat vásároltunk, melyek a rendezvények lebonyolításához nyújtanak segítséget. Reményeink szerint az év második felében is folytatni tudjuk tevékenységünket, érdekes és színvonalas programokkal színesítve településünk kulturális és sportéletét – tette hozzá Baranyi Zoltánné.

A kulturális egyesület tagjai jelenleg a tassi falunapra készülnek, amit a hagyományoknak megfelelően az önkormányzattal közösen rendeznek meg.