Új Gripenek érkeznek Kecskemétre

Balkanyar 2024. február 24. 15:25 2024. feb. 24. 15:25

Hazánk megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. A kecskeméti repülőbázison meglévő 14 JAS-39 Gripen többcélú harcászati repülőgépe mellé ezért a magyar kormány további négy JAS-39C beszerzéséről döntött – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta: az új beszerzések által erősödik hazánk légierejének képessége az ország légterének – nemzeti és NATO elvárások szerinti – védelmére. Aláhúzta: a csúcstechnológiás többfunkciós harcászati repülőgép kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, mind légiharc, mind földi célpontok elleni hatékonyság, mind üzemeltetés tekintetében. Emlékeztetett: a Magyar Légierő gerincének számító Gripen-flottát nemzetközi szinten is ismerik és elismerik; a magyar JAS-39-esek három alkalommal védték a balti országok légterét a NATO missziójának (BAP) keretében, 2025-ben pedig újra ellátják ezt a feladatot. Mindemellett szintén hazánk Gripenjei látják el – Olaszországgal közösen – Szlovénia, valamint a V4 tagállamokkal együttműködésben Szlovákia légterének védelmét is.

A felek a flotta bővítése mellett a svéd gyártók által nyújtott logisztikai szolgáltatások hosszú távú, tíz éves meghosszabbításáról, valamint kiképzési együttműködésről is megállapodtak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emellett azt is elmondta: mesterséges intelligenciát alkalmazó Kiválósági Központ jön létre a Honvédelmi Minisztérium és a SAAB svéd hadiipari vállalat között, az együttműködési megállapodás alapján. A dokumentum szerint a svéd fél részt vesz a többi közt a Magyar Légierő harcászati repülő képessége, illetve az azt támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében is. Ehhez kapcsolódóan, a – magyar részről a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) által koordinált – központban pilot projektként indul el a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával támogatott karbantartási képzés. (A Honvédelmi Minisztérium közleménye)