Bajai Jánoska-eresztés

Balkanyar 2024. május 22. 15:15 2024. máj. 22. 15:15

Idén is megrendezték a hagyományos Jánoska-eresztés programot Baján, ami a festői Sugovica partján zajlott négy napon át.

A rendezvény célja ezúttal is a vizek védőszentjének ünneplése volt. Az időjárás kedvezett a résztvevőknek, így számos érdeklődő látogathatta meg az esemény gazdag, sokszínű programjait. Előadások, múzeumi rendezvények, művészeti kiállítás és koncertek színesítették az ünnepi napokat. A városba érkezők betekintést nyerhettek Baja kulturális életébe és hagyományaiba.

A programsorozat csúcspontja volt, amikor a feldíszített Nepomuki Szent János szobrát a róla elnevezett kápolnától elindulva, vízen hozták fel egészen a belvárosig. A küldöttséget a belvárosban, a Szentháromság téren fogadták ünnepélyes keretek között. Nyirati Klára polgármester köszöntötte a résztvevőket. Az ezt követő hordócsapolás csak még tovább fokozta az ünnepi hangulatot. Hajdú Miklós alpolgármester kínálta a folyékony nedűt.

Népszerű volt a Bajai Hajómalom Egyesület Jánoska-eresztési ünnepsége is a Halászati Skanzenben. Nagy számban látogattak ki a családok, fiatalok.

Hangulatos programokkal, régi idők játékaival, kézműves-foglalkozásokkal, kézműves vásárral és a Csátaljai Díszítőművészeti Szakkör kiállításával készültek a szervezők. A gyermekeket a Hangoló Zenés Gyermekszínház előadása szórakoztatta. A jelenlévők megkóstolhatták a sárközi borsoskalácsot, amit a helyszínen kemencében sütött meg Kajtácsi Mónika segítőivel. A baon.hu szerint, az érdeklődők betekintést kaphattak a borsoskalács elkészítésének rejtelmeibe is. A finom falatok mellett kellemes élő népzene marasztalta a vendégeket a vízparton.