Bajai viták ingatlan ügyben

Balkanyar 2023. május 24. 10:52 2023. máj. 24. 10:52

A bajai képviselő-testület három alkalommal tárgyalta és utasította el a vagyonrendeletben szereplő kedvezményekkel a 3,2 hektáros ingatlan eladását. Az értékbecsléseket követően szabályosan lefolytatott pályázati eljáráson az egyetlen jelentkező, a Portador Cargo Kft. nyert. A közel 139 millióra értékelt ingatlan 40%-os kedvezménnyel, mintegy 84 millió forintért kelt el. A cég 6 új munkahelyet és 200 milliót meghaladó beruházást ígért ennek fejében.

Miután az április 27-i képviselő-testületi ülésen másodszor is elutasította a többség a szerződés aláírását, Nyirati Klára polgármester bejelentette: megvétózza a döntést! Ám harmadszor sem jött létre az üzlet: kedvezményes eladási árat tartalmazó előterjesztést 5 igen és 5 tartózkodás mellett ismét elutasították.

Ugyanakkor Rácz Péter módosító indítványa, a kedvezmények nélküli, közel 139 milliós ár sem kapta meg a szükséges többséget (5-5 igen és nem szavazat). Nem mellékesen, a voksolás előtt dr. Papp Zoltán jegyző kérdésére a kft. ügyvezetője elmondta: a tulajdonos nélkül nem dönthet arról, hogy élnek-e a közel 139 milliós ajánlattal. További érdekesség, hogy a jegyző javaslatát, miszerint eredménytelennek nyilvánítják a pályázati eljárást 7 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett szintén nem szavazták meg a képviselők.

A történet nem ért véget. Friss hírt jelentett be május 22-én, hétfő este Nyirati Klára polgármester a közösségi oldalán: „Néhány nappal ezelőtt hosszasan tárgyaltam a Portador Cargo Kft. képviselőivel. Örülök, hogy a testület nem túl vállalkozóbarát hozzáállása ellenére sikerült meggyőznöm őket: bízzanak bennünk, bízzanak a város fejlődésében! Az Ipari Park telekértékesítésével a 138 millió forint bevételre tesz szert Baja. A Portador Cargo Kft. vezetőinek köszönöm, hogy a pályázati időszak alatt megváltoztatott körülmények ellenére hisznek Baja és a Bajai Ipari Park fejlődésében, gyarapodásában és a város iránti elkötelezettségüket ilyen módon is bizonyítják.”

Az eredeti kiírásban szereplő, 40%-os vételár kedvezmény fejében a fuvarozó társaság 6 új munkahelyet és 200 milliót meghaladó beruházást ígért. Ezek a kötelezettségek most talán nem vonatkoznak a kft.-re. A végső döntést minden bizonnyal ezúttal is a bajai képviselő-testület hozza meg, talán már a május 25-i, csütörtöki ülésén. Ekkor derülhetnek ki a részletek. (Forrás: bajahangja.hu/ Géczy Zsolt)