Aggódás a Petőfi-iskoláért

Balkanyar 2021. május 17. 15:27 2021. máj. 17. 15:27

A kecskeméti tanítóképzés tönkretétele, „kiszervezése” után a gyakorló intézmények működésére sem lát garanciát az ellenzék. A városvezető és az érintett világi és egyházi intézmények is hallgatnak, de a dolgozóktól, szülőktől gyors döntést akarnak kicsikarni.

Ma, május 17-én délelőtt, a Magyar Szocialista Párt irodájában a Szövetség a Hírös Városért Egyesület három önkormányzati képviselője, Király József, dr. Tóth Szilárd és dr. Vancsura István közös sajtótájékoztatót tartott.

Király József házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, rövid bevezetőt tartott, amelyben szólt a kecskeméti tanítóképző főiskolai kar gyakorló intézményeinek sorsáról, illetve arról a döbbenetes intézkedéssorról, amelynek a végén a szülőket, pedagógusokat és technikai dolgozókat lehetetlen helyzetbe hozták a döntéshozók.

Dr. Tóth Szilárd részletesen elemezte az intézmények kálváriáját, a tulajdonosváltások sorát, amelyben a tulajdonosok, fenntartók, működtetők hetek, hónapok alatt váltogatták egymást anélkül, hogy valaki is közölte volna az érintettekkel, hogy mi és miért történik a fejük fölött.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői már 2020-ban, egy helyszíni sajtótájékoztatón megfogalmazták aggályaikat a kecskeméti tanítóképzés áthelyezésével, felszámolásával kapcsolatban és felhívták a figyelmet arra, hogy városunk iskolarendszerében komoly kárt okoz az, aki lemond Kecskemét egyik legemblematikusabb képzési formájáról.

Akkor és azóta is a polgármester és az érintett egyházi és önkormányzati vezetők mély hallgatásba burkolóztak, ám mára sajnos beigazolódott az ellenzék minden félelme. Kecskeméten a tanítóképzés és a gyakorló intézmények működésében kaotikus állapotok uralkodnak. Az intézmények esetében két-három év alatt három fenntartó volt, most készülnek egy negyedikre váltani. Olyan, mint ha az ezzel járó pénzt mindenki akarná, de senki sem szeretné a felelősséget vállalni.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői szerint a hírekben hallható dolgozói felmondások, a fenntartóváltások, a bizonytalanság nem tesz jót a hallgatói jelentkezéseknek, és végső soron az intézmény megmaradt része a darabjaira hullhat.

Dr. Tóth Szilárd a Petőfi-iskola példáján mutatta be a zavarodottságot, amely jellemzi ezt az egész intézkedéssort, amelyben a Neumann János Egyetem és a Károli Gáspár Egyetem oda-vissza passzolgatta az iskolát és annak épületét.

Mára ez az oktatásügyi káosz több száz család életében okoz bizonytalanságot, sőt a dolgozók családja esetében akár egzisztenciális vészhelyzetet is. Király József elmondta, hogy a szövetségük jelzéseit a döntéshozók nem vették figyelembe. Nem csak a főiskolai karról van szó, hanem arról a nyolcszáz diákról is, akik a tagintézményekben tanulnak, valamint az ő szüleikről, akiket szintén bizonytalanságban tartanak, valamint a dolgozókról és azok családjairól.

Döbbenetes, hogy a várost - szűk többséggel - vezető Fidesz és a polgármester az ellenzéket nem tekinti tárgyalópartnernek és alig kapnak tájékoztatást ezekről a fontos ügyekről.

Az érintett dolgozók keresték meg a képviselőket, hiszen egy éven belül a harmadik munkáltatót „kapják a nyakukba”, és ennek ellenére semmiféle kérdésben nem tudnak biztos információhoz jutni saját sorsukat illetően.

Most – az érintettek elmondása alapján – május 18-ra összehívják a dolgozókat és arra akarják rávenni őket, hogy a lehető leggyorsabban – még ezen a héten – írjanak alá egy olyan nyilatkozatot, amelyben elköteleződnek – immár a harmadik munkáltató felé - úgy, hogy szinte semmi biztosat nem tudnak.

Király József képviselő a sajtótájékoztatón nyomatékosan kérte az ügyben érintett és felelősséggel tartozó egyházakat, valamint az önkormányzatot, hogy üljenek le és egymás között tisztázzák az általuk előidézett helyzetet, ne tartsák bizonytalanságban a százhúsz dolgozót és nyolcszáz diákot.

Javasolta továbbá minden dolgozónak, szülőnek, hogy kizárólag akkor adja a nevét ahhoz, hogy az átalakulás, váltás végbemenjen, ha mindent meggyőzően eléjük tártak és azt ők el is tudják fogadni. Az óvatosság nagyon is indokolt, mert az ő kezükben van most saját és gyermekeik jövője is. (Szerző és kép: Tancsa János)