A jubiláló művészeti oktatás tárlata

Balkanyar 2023. szeptember 18. 14:44 2023. szept. 18. 14:44

A Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikuma Kondor Béla Művészeti Tagozata idén 30 éves. A minap, a Hírös Agórában megnyitott tárlaton felidézték a kezdeteket, miközben a közönség az elmúlt 30 évben végzett, művészi karriert befutott öregdiákok alkotásait csodálhatta meg a legsokszínűbb technikák jóvoltából.

Először Barta Dóra többszörösen díjazott táncművész, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte: Öröm számukra, hogy évről-évre helyet adhatnak az iskola kiállításainak és bízik benne, ez a jövőben is így lesz.

Lugosi István, a Kandó iskola igazgató-helyettese elevenítette fel a kezdeteket, a múltat. Elmondta: a 30 év egy ember életében ifjúkor, egy iskola életében csak a bevezető szakasz, az élet kezdete, de mégis történelem. Egy új iskola, mint egy most született gyermek, maga az ígéret. 1992-ben kezdtek el gondolkodni a korszerű oktatási és nevelési elvekre épülő tagozat létrehozásán a város művészeti életének szereplői: Lakatos Pál Sándor szobrászművész, a Fényes Adolf Képzőművészeti Kör vezetője, Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, Probstner János, a Nemzetközi Kerámia Stúdió igazgatója, Szappanos István, a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola Rajz Tanszékének vezetője, Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész, animációs rendező, Szoboszlay Péter animációs rendező. A tagozat megszervezésén az iskola részéről: dr. Tubak István akkori igazgató, dr. Záhonyi Ákosné és Keresztszeghy Istvánné igazgatóhelyettesek dolgoztak érte. Kecskemét város, mint leendő fenntartó Hideg Antal alpolgármestert bízta meg a tagozat elindítása körüli feladatokkal, teendőkkel.

1993-ban Lakatos Pál Sándor szobrászművész, későbbi tagozatvezető kidolgozta a megszokottól eltérő, a művészeti ágak fúziójára épülő oktatási és nevelési programot. Ebben a munkában segítségére volt Szegedi Zsolt keramikusművész, aki szintén alapító tanár. Fontos szerepet játszottak a megvalósításban a helyi lehetőségek, a műhelyháttér és a városban működő több nemzetközi hírű művészeti intézmény.

Ez a program kiállta az idők próbáját. Horváth Lajos 12 éves igazgatósága, majd Juhász Imre 15 éve tartó vezetése alatt a folyamatosan változó körülmények között továbbra is magas szintű művészeti képzés helye a Kandó-iskola. A 30 év bebizonyította van helye és létjogosultsága a Kondor Béla tagozatnak, melyre a jubileumi kiállítás is bizonyíték. Az egykori tanítványok közül sokan itthon és külföldön is elismert művészekké váltak. Közülük többen is örömmel váltak a kiállítás részeseivé, és egy-egy alkotással hozzájárultak a tárlat sokszínűségéhez.

Lugosi István megjegyezte: továbbra is egy sajátos szín lesznek a szakképzési palettán. A jövőben is feladatuknak tekintik, hogy kutassák a tehetségeket, törekedjenek arra, hogy tanítványaik megtalálják az alkotó munkában rejlő boldogságot.